Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Distansarbete på heltid för dem som har möjlighet från den 21 december

Kommundirektören har beslutat att de som har möjlighet och har ett distansarbetsavtal ska arbeta hemifrån på heltid från den 21 december. Anledningen är regeringens och Folkhälsomyndighetens skärpta rekommendationer och restriktioner samt den betydande smittspridningen i länet utan tecken på avmattning.

Man som sitter vid sin dator i hemmamiljö Foto: Mostphotos

– Vi är väl förberedda för detta och har ett omfattande stöd i både rutiner och avtal avseende distansarbete som gör att vi enkelt kan öka omfattningen av distansarbete.

Samtidigt  är det långt ifrån alla som har möjlighet att arbeta på distans. Men för att kraftfullt bidra till att smittspridningen ska minska så ska de som har möjlighet och har ett distansarbetsavtal arbeta hemifrån. Det skapar oss bättre förutsättningar att fortsätta bedriva vår samhällsviktiga verksamhet efter ledigheterna, säger Gunilla Ejefors Lublin.

Vad är skillnaden mot tidigare beslut om distansarbete?

– Vi jobbar ständigt med de tre perspektiven smittspridning, arbetsmiljö och samhällsviktig verksamhet. Nu är vi ett sådant läge att vi måste ta mer hänsyn till smittspridningsperspektivet varpå vi ökar omfattningen av distansarbete för dem som har möjlighet. Chefer har fortfarande ansvar för arbetsmiljön men det ansvaret sker under denna period på distans.

Chefer aktiverar nu sina tidigare bedömningar av vilka arbetsuppgifter som måste skötas på plats eller genomföras digitalt för att ytterligare minska risken för smittspridningen. Därefter fattar chefen beslut om vilka som kan arbeta hemifrån på heltid. För dem som måste vara på arbetsplatsen är det fortsatt av yttersta vikt att det kontinuerligt genomförs riskbedömningar för att minska risken för smittspridning. För dem som behöver öka omfattningen av distansarbete är det fortsatt  viktigt att ha en nära dialog med närmsta chef för att säkerställa en god arbetsmiljö.

– Det här är en tuff situation och vi kan reagera olika på detta. För en del blir vardagspusslet enklare att hantera, för andra kan en känsla av isolering tillta. Just därför är det så viktigt att vi fortsätter arbeta med att hitta sätten att ha en gemenskap i den digitala tillvaron som nu ökar, säger Gunilla.

Beslutet gäller till och med den 24 januari. Haninge kommun följer händelseutvecklingen noggrant och samverkar med SSR inför att nya beslut ska fattas.

Här hittar du frågor och svar kring distansarbete på heltid från och med den 21 december

Senast uppdaterad: 23 december 2020