Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Hösten fylls med coronaanpassad popupkultur

Haningedagen och Haninge gatufest ersätts i år av ett nytt koncept med coronaanpassad popup-kultur. I en tid när många evenemang ställs in har vi i Haninge valt att ställa om och satsa på att medborgarna ska få uppleva kultur vid oannonserade tillfällen runt om i kommunen. Satsningen pågår från augusti till december!

SVT intervjuar Ulrika Sten. Ulrika Sten intervjuas av SVT. Foto: Thomas Hultgren

Ulrika Sten verksamhetschef för kultur i område central berättar mer om hur det varit att ställa om från att anordna Haningedagen till popup-kultur.

– När vi i våras fick veta att vi var tvungna att ställa in alla evenemang, fick många av våra artister, föreläsare och andra aktörer frågan om de kunde tänka sig att flytta fram evenemang i tid. Många var väldigt tillmötesgående, trots att de rimligen under bara ett par veckor fick alla sina uppdrag inställda. Då ovissheten dröjde valde vi att i stället för en Haningedag eller gatufest satsa på ett flertal coronaanpassade, oannonserade kulturevenemang som sker utomhus, på platser där många människor rör sig, och kan bli överraskade. Dessa sker från augusti till december. Samtidigt avvaktar vi nu om vi kan börja boka våra ordinarie scener igen.

Arbetet med att hitta scenkonstnärer utgick från de arrangemang som ställdes in samtidigt som man undersökte lokala aktörer.

– Det är Göran Lidbrink som är projektledare för #Vi är Haninge som tillsammans med KOF:s kultursamordnare står bakom programmet. De har dels hittat föreställningar och artister bland alla de planerade evenemang som vi tvingats ställa in på grund av corona, dels utifrån idéer om vad som kan passa att visa på Haninges badstränder, torg och passager. En målgrupp har varit äldreboenden och där har man till exempel bjudit in Södertörns brass. Flera artister och föreningar som deltar har lokal förankring. Men det är också artister som besöker oss för första gången, och som är utvalda just för detta specifika sammanhang. Säger Ulrika Sten.

Under hösten kommer vi få se en mängd olika akter och vissa kommer väcka mer uppståndelse än andra.

– Jag är nyfiken på gruppen City Horses som består av ett flertal kvinnliga dansare som intar olika stadsmiljöer. De rör sig på ett sätt som påminner om hästar, kastar med håret som manar och skrapar med fötterna som hovar. Deras dans sker utomhus på torg, och anspelar delvis på ryttarstatyer där ofta män sitter i givakt. Här blir ett stället ett utforskande av kvinnokroppen i ett stadsrum eller en offentlig miljö. Berättar Ulrika Sten.

Cityhorses.Foto: Tina AxelssonFoto: Tina Axelsson.
Cityhorses.

Sextiotal arrangemang under hösten

Nu och fram till december genomförs ett sextiotal mindre kulturarrangemang oannonserat på massor av platser i kommunen. Det blir musik, dans, poesi, konst med mera. Allt dokumenteras och varje vecka publiceras bilder från varje arrangemang. Tanken är att alla som har turen att uppleva ett arrangemang kan använda hashtaggen #ViärHaninge för att dela med sig av sin upplevelse.

Se alla bilder från tidigare arrangemang

#ViärHaninge uppmärksammat av SVT och Radio Stockholm

Kollage av spelningar. Foto: Thomas Hultgren. Kollage.

Det är inte bara vi i Haninge som gillar vår coronaanpassad popup-kultur förra veckan fick vi besök av SVT Stockholm och intervjuade Ulrika Sten, verksamhetschef kultur om #ViärHaninge. Samtidigt som de fick uppleva dervischdans på Poseidons torg. Se inslaget från SVT

Radio Stockholms har valt att uppmärksamma satsningen i Morgon i P4 Stockholm. Lyssna på inslaget i P4

Senast uppdaterad: 2 september 2020