Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Ersättning till riskgrupper

Nu kan du som tillhör riskgrupp att bli allvarligt sjuk av covid-19 få ersättning om detta innebär att du inte kan utföra ditt arbete. Regeringen har sedan tidigare beslutat om denna tillfälliga ersättning och sedan den 26 augusti är det möjligt att söka ersättningen hos försäkringskassan.

Hand som fyller i ett formulär Behöver du göra en ansökan? Foto: MostPhotos

Beslutet gäller den som har en anställning eller är egenföretagare och som helt eller delvis måste avstå från att arbeta för att undvika att smittas på jobbet. Ersättningen betalas ut med ett schablonbelopp på som mest 804 kronor före skatt per dag för högst 90 dagar under perioden 1 juli–30 september.

Ersättningen gäller även den som är behovsanställd och som varit tvungen att avstå inbokade arbetspass på grund av smittrisk.

En medarbetare kan få ersättning om man arbetar och har en sjukdom som gör att man riskerar att bli allvarligt sjuk vid insjuknande i covid-19 och saknar möjlighet att arbeta hemifrån. Det krävs även att arbetsgivaren inte heller kan erbjuda andra arbetsuppgifter inom ramen för anställningen, eller att det i övrigt inte går att anpassa arbetssituationen på arbetsplatsen så att smittspridning kan undvikas. Ersättningen görs av medarbetaren direkt till försäkringskassan och man behöver kunna visa upp ett läkarintyg som styrker att man tillhör en riskgrupp för covid-19. Någon sjukanmälan behöver inte göras av vare sig den anställde eller arbetsgivaren.

Läs mer hos Försäkringskassan om hur man ansöker samt om definitionen på vilka riskgrupper som omfattas av ersättningen.

Mer information på HINT som rör arbetsgivarfrågor under corona

Senast uppdaterad: 28 augusti 2020