Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Om eldning under våren i Haninge

Just nu är det eldningsveckor i Haninge. Under eldningsveckorna får du som bor i tätbebyggt område elda torrt trädgårdsavfall på tomten. Samtidigt varnar SMHI för hög risk för gräsbränder i länet. Därför är det mycket viktigt att elda ansvarsfullt.

Eldningsveckorna i Haninge sker under vecka 15 och 16 med föregående lördag och söndag samt Valborgsmässoafton.

Ansvar vid eldning

Du som eldar är ansvarig för att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppstår. Hantering och eldning av avfall regleras i miljöbalken, avfallsförordningen och kommunens renhållningsordning.

Trädgårdsavfall ska i första hand komposteras, i andra hand lämnas till kommunens återvinningscentral.

Läs mer om eldning Södertörns Miljö- och Hälsoskyddsförbunds webb

Gräsbrandsrisken är stor i Stockholms län

Det är förhöjd risk för gräsbrand i länet. Risk för gräsbrand utfärdas under våren när risken är stor att bränder uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

Läs mer på Södertörns brandförsvarsförbunds webb

Valborg i Haninge

Tillståndspliktiga allmänna sammankomster på över 50 personer är just nu inte tillåtna på grund av risken för smittspridning av coronaviruset. Det gör att valborgsfirandena i Haninge kommer se annorlunda ut i år. Haninge kommun anordnar inte något eget valborgsfirande vanligtvis dock brukar vi sammanställa de firanden som sker runtom i kommunen. Det kommer inte ske i år.

Senast uppdaterad: 26 augusti 2020