Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Välkommen till ett seminarium om framtidens offentliga konstsamling 12 september!

I 20 år har en procent av alla Haninge kommuns byggbudgetar avsatts för att köpa in offentlig konst. I kommunens offentliga rum har runt 60 konstprojekt genomförts, närmare 900 konstverk köpts in och en massa kunskap samlats. Nu kan du anmäla dig till seminarier om framtidens offentliga konstsamling som sker den 12 september.

Skiftet Foto: Kristyna Müller

Vi firar 20-årsjubileet genom ett stort seminarium och utställningen Skiftet som synar vår egen samling och ett seminarium som tar avstamp i en rad olika offentliga konstprojekt som genomförts i Haninge.

Läs mer 20 år med enprocentregeln

Anmäl dig till seminarierna

Mejla till: kristyna.muller@haninge.se

Kristyna Müller, konstintendent för konsthallen och Anna Ahlstrand konstintendent för offentliga konsten har varit med och skapat utställningen Skiftet som seminarierna är en del av.

Vad innebär enprocentregeln?

– Haninge kommun har arbetat i 20 år med att utveckla konst i våra gemensamma rum genom att avsätta 1 % av investeringsmedel vid ny- och tillbyggnader till konst. Redan under 1930-talet kom det nya tankar om konstens roll i samhället, att den skulle finnas till för alla. 1937 beslutade Riksdagen att 1 % av de statliga byggnadskostnaderna skulle avsättas för konstnärlig utsmyckning. En tredjedel av Sveriges kommuner använder enprocentregeln, och fler och fler följer efter. 

Kan ni berätta mer om seminarierna ni erbjuder den 12 september?

– Det kommer vara en heldag där vi fördjupar oss i flera olika projekt som har genomförts i Haninge och tittar på dem i backspegeln och med en ny blick. Vi har också bjudit in talare från hela landet som kommer berätta om hur du kan arbeta normkritiskt med samlingar och hur arbetet med offentlig konst ser ut just nu. Vill du veta mer om den offentliga konstsamlingen eller om hur en kan arbeta med normkritik i praktiken, anmäl dig!

Vilket är era favoritkonstverk i Haninges konstsamling och varför?

– Det finns så många fina konstverk som inte har hittat sin plats än och gömmer sig i konstarkivet. Ett av mina favoritverk är en skog i ståltråd av Johanna Karlsson som sträcker ut sig som en horisont, säger konstintendent för konsthallen Kristyna Müller.

– Det har genom åren tillkommit många spännande konstverk utomhus, ett offentlig konstverk som jag är förtjust i är Leklabyrint av Karin Issef i Brandbergen, säger konstintendent för den offentliga konsten Anna Ahlstrand. Verket är från år 2000, men under förra året har både konstverket och parken runt renoverats.

Hur kan jag som anställd i Haninge kommun ta del av konstsamlingen?

– Om du vill ha konstverk till din arbetsplats, mötesrum eller annan kommunal lokal så kan du höra av dig till Anna Ahlstrand så väljer ni tillsammans ut något som passar de som använder platsen. Det finns mängder av verk att välja på!

Mer om hur det går till kan du läsa om här

Senast uppdaterad: 23 juli 2020