Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Shut up legs! är vinnare av Vi reser smart-utmaningen

Tillsammans har laget cyklat otroliga 1 894 kilometer. Sammanlagt har deltagarna i utmaningen cyklat, gått och sprungit 19 417 kilometer under de fyra veckor som utmaningen har pågått. Det motsvarar i stort sträckan runt halva jordklotet. Fantastiskt bra jobbat! Priset för bästa lagnamnet gick till Kvickrötterna på stadsbyggnadsförvaltningen.

Vinnarlaget Shut up legs! snittade 378,8 km per lagmedlem. På andra plats kom Vi som är inne fast vi är ute och cyklar med 338,3 km och trea kom UBF á Bloc med 273,3 km.

Vi reser smart-utmaningen är en del av projektet Smarta resval  med syfte att bidra till det övergripande målet om att kommunens resor och transporter ska vara fossilfria år 2025. Att utmaningen bidrar till bättre hälsa, mer energi och minskad stress hos medarbetarna är en trevlig bonus. Totalt deltog 147 medarbetare i utmaningen, varav 55 procent åkte bil några dagar/alla dagar i veckan till och från jobbet innan de började utmaningen.

-  Vilka fina resultat vi tillsammans har levererat! Vår ambition har varit att inspirera till att börja göra små förändringar i vardagen. Och det brukar vara lättare när man gör det tillsammans. Nu gör vi en utvärdering av utmaningen men ser redan framför mig att vi kommer att upprepa utmaningen inom en snar framtid, säger Anna W Haapaniemi, chef för stadsbyggnadsförvaltningen.

Smarta resval-projektet skickar i dagarna ut en resevaneundersökning för att kartlägga medarbetarnas resvanor.

-  Den blir ett viktigt underlag för oss för att se hur vi kan minska våra utsläpp och stötta medarbetarna i att välja mer miljövänliga resslag. Så när ni får den i mejlen, ta några minuter att svara på undersökningen, uppmanar Gunilla Ejefors Lublin, personaldirektör.

Michael Manolescu, lokalcontroller på utbildningsförvaltningen, var en av deltagarna i Vi reser smart-utmaningen.

Har utmaningen sporrat dig att ta dig fram på ett mer miljövänligt sätt?


–Absolut. Det här var en kul utmaning och den har fått mig att tänka om. Att ställa bilen oftare till förmån för cykeln som i mitt fall  ger besparingar både privatekonomiskt och för miljön. Jag räknar enkelt - halverad bränslekostnad är lika med halverade koldioxidutsläpp. Jag kommer inte att cykla lika många mil då tävlingsinstinkten slog till under utmaningen (Michaels lag UBF á bloc kom trea), men jag kommer definitivt att fortsätta cykla.

Hur tog du dig fram under utmaningen?


– Jag bor i Älvsjö och har fått prova mig fram för att hitta ett sätt som fungerar med lämning och hämtning på förskola. Jag testade att skjutsa dottern framtill på lasträcke men det kändes inte trafiksäkert. Så slutligen hittade jag lösningen med att ta cykeln i bilen till förskolan och därifrån cykla vidare till jobbet. Under arbetstid har jag inte ändrat mina vanor så mycket. Jag kan ta mig till merparten av kommunens förskolor och skolor på ett miljövänligt sätt.

Hur har det fungerat att ta sig fram på cykel?


–Jag är en erfaren cyklist och för att ta sig fram effektivt behöver man ibland komma ut på bilvägarna. Perfekt vid mindre trafik, men känns inte helt trafiksäkert i rusningstid.

Vad tar du med dig från utmaningen?


- Att väldigt många skulle kunna ta sig fram på mer miljövänliga sätt med lite planering. Det fastnar lätt vid att man måste hämta och lämna på förskola eller att man behöver duscha när man kommer fram. I kommunhuset är det faktiskt rätt så bra förutsättningar med cykelställ, omklädningsrum och duschmöjligheter. Vet också att Smarta resval-projektet är på gång med delprojektet Cykelvänlig arbetsplats. Just för att medarbetarna enklare ska kunna cykla till och från kommunens arbetsplatser samt under arbetstid. Ett medskick från mig är att se till att det finns bra med torkskåp på arbetsplatserna.

Senast uppdaterad: 23 juli 2020