Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Var uppmärksam på algblomning

Just nu pågår algblomning i Östersjön och det kan påverka badplatser i Haninge. Var uppmärksam på vattnet vid bad om det är grumligt eller färgat av alger, och se till att barn och hundar inte badar där.

Algrapporter

Du hittar aktuell information via SMHI:s algkarta eller via Länsstyrelsens algrapporter.

SMHIs algkarta

Länsstyrelsens algrapporter för egentliga Östersjön

Vattenprover

Minst tre gånger varje sommar tas prover på utvalda badplatser runt om på Södertörn för att kontrollera att badvattnet håller så bra kvalitet att det är badbart. Resultaten från proverna läggs sedan ut på Havs- och vattenmyndighetens webbplats. Där finns uppgifter om de flesta officiella badplatserna i Sverige.

Havs- och vattenmyndighetens karta över vattenkvaliteten vid badplatser

Skyltning vid badplatser

Om bakteriehalterna är för höga kan den som badar bli sjuk. Skulle badvattnet visa sig vara otjänligt eller om riklig algblomning förekommer sätts skyltar upp och information läggs ut på Södertörns hälso- och miljöskyddsförbunds webbplats.

Södertörns hälso- och miljöskyddsförbunds webbplats

Vad är algblomning?

När växtplankton förekommer i så stor mängd att vattnet grumlas, färgas eller täcks av tydliga ansamlingar av flytande massor i vattenytan, talar man om algblomning. Normalt är algblomningar viktiga och utgör föda för bland annat djurplankton men vissa arter kan producera gifter vilket kan innebära hälsorisker för människor och djur.

Risker med algblomning

Undvik att bada när vattnet är uppenbart grumligt eller färgat av ansamlingar av alger. Även en tid efter att algblomningen försvunnit kan giftet finnas kvar. Drick aldrig ”blommande” vatten. Kokning förstör inte alggifterna. Håll småbarn och husdjur borta från vattnet och strandkanten när algblomning pågår. Små barn får ofta kallsupar och får oavsiktligt i sig stora mängder vatten. Hundar dricker ofta vattnet och det finns rapporter om hundar som dött av att ha druckit vattnet.

Symptomen på algförgiftning

Du kan få algförgiftning om du badar i vatten som har blommande alger. Algförgiftning kan orsaka klåda, huvudvärk och illamående med kräkningar och diarré. Barn som leker vid strandkanten och får kallsupar är ofta mest utsatta. Sök hjälp direkt om du misstänker algförgiftning.

Symptom och råd, läs mer på 1177.se

Senast uppdaterad: 10 augusti 2020