Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Trygg trafikmiljö vid skolstart

Den här veckan börjar skolorna igen och fler barn och vuxna rör sig ute i trafiken. Tänk på att vara försiktiga och visa hänsyn mot varandra. Här finns några tips på hur vi alla kan hjälpa till att skapa en trygg trafikmiljö vid skolorna.

Ju fler som skjutsar sina barn till skolan, desto fler bilar rör sig runt skolan, vilket leder till en osäkrare trafikmiljö. Kan vi i stället få fler skolbarn som går eller cyklar till skolan, ökar trafiksäkerheten samtidigt som avgaserna minskar och hälsan förbättras.

Det finns flera sätt att skapa en trygg trafikmiljö kring skolorna och här nedan får ni några tips:

  • Skapa så kallade vandrande och cyklande skolbussar
  • Använd trafiksäkra avlämningsplatser
  • Till skolan på egna ben, en viktig del av barnens utveckling
  • Kör försiktigt. Gå och cykla gärna
  • Tänk på hastigheten, det kan rädda liv
  • Se till att alla i bilen har bälte

Läs mer på Trafikverkets webbplats om att gå och cykla till skolan

Läs mer på NTF:s webbplats om trafiken i skolan

Projektet Säkra skolvägar i Haninge

Haninge kommun arbetar med att förbättra barnens skolvägar. Huvuduppgiften är att skapa trygga och säkra skolvägar och i förlängningen minska skjutsandet av barn med bil. För att få en bättre bild av hur förhållandena är och upplevs av föräldrar och barn har en kartläggning genomförts av skolvägarna till och från skolorna.  

Läs mer om projektet Säkra skolvägar

Senast uppdaterad: 23 juli 2020