Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Du har väl inte missat vår bokpodd?

Ett bibliotek är mer än bara böcker, detta var något som poddgänget som arbetar på biblioteket i Handen ville bevisa. Under våren 2017 föddes idén att starta en podd med fokus på deras läsescirkelpåsar.

Foto: April Caarp. Från vänster: Berit Viklund, Angela Jaconelli Lind, Mirza Zjajo och Robert Karlsson.

– Vi ville hänga med i tiden och utvecklas, och samtidigt föra ett läsfrämjande arbete, säger Mirza Zjajo.

Sedan hösten 2016 finns det en möjlighet att låna läsecirkelpåsar på Handens bibliotek i Haninge.cI varje påse finns det åtta böcker. Idén är att man ska låna en påse och dela ut böckerna till sina vänner och starta en egen bokcirkel.

– Vi ville marknadsföra detta lite mer, vi vill att människor ska låna våra läsecirkelpåsar och starta bokcirklar. Hur gör vi det? säger Berit
Viklund.

Det var så som idén till podden "Boken i Handen" kom till liv. I varje avsnitt diskuterar bibliotekspersonal och gäster de böcker som finns att låna i påsarna. Förhoppningarna med podden är att väcka intresse hos biblioteksbesökarna samtidigt som det är ett sätt att tänka nytt som bibliotek.

– Det känns som en bra idé och att vi kommer ut på ett annat sätt än vad vi normalt gör som bibliotek, det är nästan som ett annat jobb. Vi är nybörjare men vi lär oss nya saker hela tiden såsom att redigera, det var ingen av oss som hade gjort det tidigare, säger Angela Jaconelli Lind.

Förutom att utveckla verksamheten så får de även en möjlighet att sprida sin passion för böcker vidare, och enligt dem finns det flera anledningar till att starta en bokläsecirkel.

– Det är ett sätt att umgås tillsammans med sina vänner, man får både det sociala samtidigt som man får uppleva litteraturen
tillsammans, säger Berit Viklund.

De som driver podden är Robert Karlsson, Berit Viklund, Mirza Zjajo och Angela Jaconelli Lind som turas om att programleda podden tillsammans med en gäst. Ett nytt avsnitt kommer ut cirka en gång i månaden, det går bra att både ladda ner eller streama podden

Om podden Boken i Handen

Senast uppdaterad: 23 juli 2020