Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Nyfiken på Mariana Vodovosoff projektledare och trädgårdsmästare i kommunen

Lär känna Mariana Vodovosoff, projektledare och trädgårdsmästare på Park- och naturavdelningen. Vad innebär projektledaruppdraget, lär dig göra en fröbomb och ta reda på hur avdelningen framöver ska arbeta för att locka till sig nya kollegor.

Mariana Vodovosoff, projektledare och trädgårdsmästare på Park- och naturavdelningen Mariana Vodovosoff, projektledare och trädgårdsmästare på Park- och naturavdelningen

Hej Mariana, nu har du jobbat i Haninge kommun i ett halvår. Berätta, hur känns det?

- Ja, jag började arbeta i januari. Det är fint gäng som finns här på park och natur. Jag brukar säga lyllos mig som får jobba här. Alla är verkligen otroligt kompetenta och duktiga.

- Allting här är väldigt intressant. Haninge är en kommun som växer och det gör att trycket ökar på en avdelning som park och natur. Det behöver vi rusta för. På en stadsbyggnadsförvaltning så är det mycket fokus på det som ska byggas och byggs men vi står för det som händer mellan huset och i parkerna. Det där gröna som gör människor glada, stolta och skapar trivsel. Och det är här som en parkavdelning ska se till att vara med långt framme i utvecklingen.

Spännande, berätta mer vad ditt uppdrag innebär

- Det handlar om verksamhetsutveckling på park och natur. Uppdraget fokuserar på tre olika målgrupper: sommarferieungdomar, yrkespraktikanter och nyanlända.

- Hur arbetar vi med sommarungdomar som möter en arbetsplats för första gången, hur tar vi hand om yrkespraktikanter som ska bli våra framtida kollegor samt hur kan vi på bästa sätt bidra och hjälpa till att få nyanlända i arbete. Det handlar om Haninges framtid, hur blir vi en attraktiv arbetsgivare och vad tid för utveckling och rum för idéer innebär för oss.

- På lång sikt drömmer jag om att förändra den gröna sektorn och hur vårt gröna arbete och vår kompetens värderas i samhället och att få arbeta tillsammans med kollegor som har kompetens och kunskap är en fantastisk utgångpunkt.

Hur går det med årets sommarjobbare?

- Det går bra, vi är igång nu med sommarferieungdomarna. Vi tar emot ett 70-tal och de är indelade i tre olika perioder under sommaren.

- Vi vill ge dem en bra start inför ett långt arbetsliv. Det är vanligt att många tar emot sommarungdomar och skickar iväg dem för att plocka fimpar och ogräs. Här vill vi ge dem ett meningsfullt arbete där de får med sig värdefulla kunskaper hem. De ska också känna att arbetet som utförs hos oss är oerhört betydelsefullt och en viktig hjälp för oss.

- Tack vare sommarjobbare kan vi få syn på oss själva. De är nyfikna och ställer frågor om oss som kan göra oss uppmärksamma på till exempel vad vi har för status, varför de valt att sommarjobba hos oss men också väcka frågor till varför vi jobbar som vi gör.

- Tillsammans med Miljöverkstan på Kultur- och fritidsförvaltningen har vi utbildat handledarna i miljökunskap och på ett lekfullt sätt vill vi få sommarungdomarna bland annat pröva på att lära sig om ätbara växter och lite om odling. Var växterna trivs bäst, var de kommer ifrån och vad de kan göra med växterna. De har också fått testa att göra fröbomber och bi-hotell.

Fröbomber, vad är det för något?

- En fröbomb är enkel att göra, du behöver bara lera och frön, helst ängsblommor. Du tar lite lera och sedan frön och rullar dem till en boll. Sedan tar du bollen och placerar på lämpliga ställen och det enda som behövs är lite fukt, det vill säga regn. Det finns mycket näring i leran vilken gör att fröna gror snabbt och ängsväxterna är vackra och ger mat för insekter och fjärilar, vilket i sin tur är bra för mångfalden i miljön.

Du nämnde att ni får syn på er själva, är det viktigt?

- Ja, det handlar om att våga se på oss själva, vårt arbete och hur vi utför det. Om vi aldrig förändras då kan vi inte utvecklas. När vi utvecklar metoder för hur vi tar emot de som arbetstränar, yrkespraktikanter eller sommarungdomar, så handlar det om just det, att se oss genom deras ögon. Vi drar lärdom av det. De lär oss och vi lär dem!

- De som arbetstränar hos oss får utföra basala arbetsuppgifter. Det handlar renhållning och städ men även snöröjning och halkbekämpning. Hos oss får de arbetsträna och förhoppningen är att de ger en start i arbetslivet. Vi vill stärka upp så våra förmän ska få mer utbildning för att kunna vara det bästa stödet och se deltagarnas behov och möjligheter. Vi vill rusta de som arbetstränar med kunskaper som de kan ta med i sitt cv. Det kan till exempel vara intyg för trimmer eller kanske motorsåg eller gröna kunskaper.

Ni har verkligen hunnit med en hel del detta halvår. Vad blir fokus framåt?

- Fokus under hösten handlar om att bidra till den situation vi har i världen. Vi behöver göra vår del och hjälpa människor som flytt krig och förföljelse att komma i arbete och lära sig svenska. Hur kan vi på bästa sätt lära ut kunskaper och ge dem möjligheter att lära sig svenska. Vi ska pröva att utveckla grönametoder för att arbeta med nyanlända.

- På park och natur ser vi gärna att kvinnor kommer till oss. Branschen uppfattas som manlig men idag är det många kvinnor i yrket. De flesta av våra grönytespecialister är kvinnor och så ser branschen ut idag. Det ska bli spännande och se om vi kan locka till oss nyanlända kvinnor.

Vad gör dig glad i ditt arbete?

- Det är att se människor växa, eller uppleva att de känner stolthet över sitt arbete. Jag blir också glad när kollegor börjar ge mig återkoppling, då vet jag att vi är på rätt väg.

Om du skulle vara en växt i en pallkrage, vilken skulle du vara då?

- Alltså, jag är ju ingen försynt liten sak. Just nu funderar jag på vilken färg dahliorna ska ha i pop up-parken vid pendeltågsstationen i Handen. Tänk dig dahlia-plantor i mörka djupa färger som orange och mörkrött. Ett fyrverkeri. Jag är nog där någonstans som står och vajar med mycket färg och kraft.

Till sist, hur ska du tillbringa sommarledigheten?

- Jag kommer att läsa en hel del trädgårdsböcker. Sitter nämligen i juryn för Årets Trädgårdsbok och samband med bokmässan i Göteborg delar vi ut utmärkelsen. Vi är 14 stycken yrkesverksamma i juryn som läser cirka 40 böcker varav 10 nomineras, där slutligen en vinner priset. Det blir en del läsning!

Några snabba frågor:

Stad / Landsbygd
Bok / Film
Fotbolls VM – Kubb Ingen, får jag säga ingen?
Lägenhet / Hus Då vill jag säga kolonilott
Innelunch / Utelunch
Kaffe / Te
Krukväxt / Snittblommor

 

Senast uppdaterad: 23 juli 2020