Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Stockholm stad besöker Etableringscentrum i Haninge

Torsdagen den 29 november fick Etableringscentrum i Haninge besök av sju medarbetare från Stockholms stads arbetsmarknadsförvaltning. Stockholm stad är intresserade av Etableringscentrums koncept och metoder. Nu undersöker deras arbetsmarknadsförvaltning under vilka former man skulle kunna bedriva Etableringscentrum i deras fjorton stadsdelsförvaltningar.

Foto: Julia Holmström, Haninge kommun

Besöket inleddes med en presentation av projektet av projektledare Beatrice Gustafsson och myndighets- och hälsosansvarig Helena Dahlin Kassé. Därefter följde ett samtal där även medarbetare från Etableringscentrum deltog. Samtalet handlade bland annat om arbetssätt, urval av målgrupp och vikten av kompetens hos personalen eftersom målgruppen inte är homogen och därför kräver rätt insats utifrån individens behov och förutsättningar. Flera aktuella utmaningar lyftes bland annat att det tar tid att bygga upp samverkan mellan de olika enheterna; kommunerna, Arbetsförmedlingen och SFI.

Projektledare Beatrice Gustafsson sammanfattar besöket:

"Det är väldigt hedrande och roligt att andra kommuner är intresserade av vårt projekt. Dels att få dela med sig av lärdomar och dels byta erfarenheter sinsemellan kring målgruppen nyanlända".

Besöket var både en del av Etableringscentrums spridningsuppdrag, vilket ingår när man driver ett ESF-projekt och början på ett samarbete kring dessa frågor. Nästa steg i ett samarbete mellan Stockholm stad och projektet är kring arbetsgivare.

Om ESF-projektet Etableringscentrum

Etableringscentrum är ett samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna på Östra Södertörn; Haninge, Nynäshamn och Tyresö och medfinansieras av Europeiska socialfonden. Projektet pågår mellan maj 2018 och mars 2021 och har som mål att få ut fler nyanlända kvinnor och män i egen försörjning.
Projektet består av tre stycken Etableringscentrum belägna centralt i de medverkande kommunerna och beräknas ta emot minst 800 deltagare under projektperioden. På Etableringscentrum får nyanlända kvinnor och män stöd i form av språkförstärkande och jobbförberedande aktiviteter. Aktiviteterna är ett komplement till SFI och Arbetsförmedlingens ordinarie insatser.

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden är EU:s viktigaste verktyg för att skapa fler och bättre jobb i Europa. I Sverige stöder fonden projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap.

Läs mer om Europeiska Socialfonden

Senast uppdaterad: 23 juli 2020