Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Evakuering av Långgarn

Räddningstjänsten har fattat beslut om att evakuera boende på ön Långgarn med anledning av att en äldre, svensk mina har anträffats i vattnet. Kommunen samverkar med Räddningstjänsten, Polisen och Försvaret för att hantera situationen.

krusningar på vatten

Under söndagen påträffades en misstänkt mina i vattnet utanför Muskö. Försvarsmakten har nu identifierat minan och kan konstatera att det är en äldre svensk mina av modell F31. På grund av påväxt på minan är det i nuläget svårt att avgöra om minan är skarp.

Minan är förankrad av Försvarsmakten för att den inte ska flyta iväg. Vidare åtgärder angående minan kommer inte att kunna genomföras under söndagkvällen på grund av mörker.

Räddningstjänsten i Södertörn leder det fortsatta arbetet och Försvarsmakten och Polisen bistår.

Evakuering av Långgarn

Under söndag eftermiddag beslutade Räddningstjänsten att ön Långgarn utanför Muskö, där minan ligger fastspänd, ska evakueras. Evakueringen genomförs av Räddningstjänsten med hjälp av Sjöpolisen.

I morgon påbörjar Försvarsmakten röjning av minan.

Läs även Polisens rapportering om händelsen

Telefonnummer för dig som har frågor

Frågor om evakueringsinsatsen besvaras av Räddningstjänsten, telefon 08-721 22 00

Frågor om tillfälligt boende, med anledning av evakueringen på Långgarn, besvaras av Haninge kommun, telefon 08-606 73 02

Kontakt

Frågor om evakueringsinsatsen besvaras av Räddningstjänsten, telefon 08-721 22 00

Frågor om tillfälligt boende, med anledning av evakueringen på Långgarn, besvaras av Haninge kommun, telefon 08-606 73 02

Senast uppdaterad: 28 februari 2024