Jonaz Bülund, fritidsledare

Att Jonaz Bülund varit fritidsledare i Haninge kommun i mer än 20 år beror på att han har världens roligaste jobb. Idag jobbar han på Ekens gård. I Haninge kommun finns nio fritidsgårdar, och i den nya stadsdelen Vega-staden ska det byggas en tionde.

Foto: Jennifer Glans

Jonaz arbetade ursprungligen som kamratstödjare i Västernorrland. Efter utbildningen fick han anställning på ett sommarkollo och det var där han bestämde sig för att utbilda sig till fritidsledare.

Hur upptäckte du Haninge kommun?

– Jag såg att Haninge kommun sökte utbildad personal på heltid. På anställningsintervjun förstod jag att det här är en kommun som satsar på fritidsverksamheten.

Hur trivs du?

– Jag tror faktiskt att jag har världens roligaste jobb! Vi är en bra medarbetargrupp och det finns en stor frihet. Till skillnad från nästan alla andra kommunala verksamheter är fritidsgårdsverksamheten inte regelbaserad, utan styrs istället mycket av behoven hos besöksgruppen, våra barn och unga.

– Vi har givetvis ramar för vad vi kan och får göra men det finns ett brett spektrum att röra sig inom. Och vi är så klart del av ett större sammanhang och samarbetar med skolorna, socialtjänsten och polisen.

Vad gör ni en vanlig dag?

– Jag kan sitta och göra pärlplattor med ett par elever i fyran, samtidigt som 18-åringarna sitter och spelar tv-spel. Varje dag bakar vi tillsammans med barn åldrarna 10–12 år. Det är otroligt populärt och vi har väntetid på över två veckor till bakningen.

– På torsdagarna har vi alltid en utmaning där vinnaren kan vinna en dricka eller kanske pannkakor. För ett tag sedan var det tävling i fotbollsspel och jag skojade att jag aldrig har förlorat. Sedan blev jag lite övermodig och lät mina motspelare få starta med fyra måls övertag och sa att den som lyckas spöa mig skulle vinna en pingisracket. Det var fantastiskt att se glädjen i ögonen hos den förste killen som slog ut mig!

Hur utvecklar ni verksamheten?

– Det är alltid roligt när man får ungdomarna att pröva något nytt. Föreningar och andra aktörer bjuds in för att visa upp sin verksamhet, till exempel en lokal aikidoklubb och en armbrytarförening. Vi har också många andra bra samarbeten där fritidsgårdarna jobbar tillsammans i olika projektgrupper.

Haninge är bland annat med på "We are Stockholm" på somrarna inne i stan.

Har alla som jobbar hos er fritidsledarutbildning?

– Några kollegor som saknat formell kompetens har fått möjlighet att utbilda sig. Vi får också kontinuerligt erbjudanden om fortbildningar och kompetensutveckling från vår chef på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Hur prioriterad är fritidsgårdsverksamheten i Haninge kommun?

– Väldigt viktig! Vi är många fritidsledare och det finns fritidsgårdar runt om i de olika stadsdelarna. Nu växer Haninge, till exempel med Vega-staden och vi på fritidsgårdarna är beredda att ta emot ungdomarna därifrån. Det ska också byggas ett aktivitetshus i Vega, med bland annat en ny fritidsgård.

Senast uppdaterad: 23 mars 2018