Bibliotekarie eller bibliotekspedagog inriktning unga Biblioteket i Handen

Har du idéer för framtiden och drivs du av utmaningar? I Haninge får du utvecklas tillsammans med trygga kollegor som vill göra skillnad redan idag. Just nu pågår ett av de mest ambitiösa förändringsarbetena i vår kommuns historia. Vi bygger en ny stad, cirka 20 minuter från Söder. Följ med på vår resa. 

Om oss

I Haninge kommun vill vi att invånarnas delaktighet och inflytande i samhället ska öka. För Haninge bibliotek betyder det att vi behöver inkludera invånare i alla åldrar i våra verksamheter. Kommunen erbjuder folkbibliotek i Handen, Jordbro och Västerhaninge. I Brandbergen finns ett integrerat folk- och skolbibliotek och kommunens bokbuss besöker allmänhet och institutioner i olika delar av Haninge.

Biblioteket i Handen finns i Haninge kulturhus. Tillsammans med övriga verksamheter i huset erbjuder vi ett brett utbud av litteratur-, konst- och kulturupplevelser. Vi ansvarar även för Haninge kommuns bokbuss och för den uppsökande biblioteksverksamheten. Besökarnas behov växlar och omfattar allt ifrån handledning vid datorer till avancerade informations- och litteraturfrågor. Vi erbjuder aktiviteter för barn i mellanåldern och för små barn och vuxna i deras närhet. Den vuxna allmänheten erbjuds ett brett urval skön- och facklitteratur, bok- och filmcirklar, IT-handledning, författarprogram, läs- och studieplatser, möjlighet till släktforskning och stöd i frågor som rör anpassade medier.  

Nu inleder vi uppdraget att utveckla Haninge kulturhus till en plats för invånare i gymnasieåldern. Vår målsättning är att huset kan bli ett ställe där unga möts och umgås med varandra och med andra. Bibliotekets uppgift är att, med folkbibliotekets litteratur- och läsfrämjande uppdrag som fundament, skapa händelser och aktiviteter i dialog med de unga. Vi tror vi har något att lära och vi vill göra det tillsammans med dem vi är till för. 

Ditt uppdrag

Du kommer framför allt att arbeta med unga invånare (15-16 år och äldre) med utgångspunkt i Ordet - det skrivna, lästa, berättade, det fysiskt och digitalt gestaltade. Ledorden för ditt uppdrag är dialog och samverkan, dels med unga invånare, dels med kollegor på biblioteket och inom  konst och kultur. 

Du medverkar även i bibliotekets löpande publika medie- och informationsarbete, främst med inriktning mot barn och unga, men även mot andra besökare. Du bidrar aktivt till planering och genomförande av bibliotekets verksamhet för barn och unga i stort. 

Din arbetsplats är ett folkbibliotek. Till oss kommer människor i olika åldrar och med olika frågor. Den yttersta ramen för vårt uppdrag är bibliotekslagen. Det dagliga sammanhanget utgår ifrån den enskilde användarens behov. Din uppgift är att vägleda utifrån individens perspektiv. Det kan handla om litteratur, information, utskrifter eller annat som bidrar till personens fysiska och digitala delaktighet i samhället. Tjänsten omfattar arbete på dagtid, kvällstid och helger.

Din profil

Du har en högskoleexamen i biblioteks- och informationsvetenskap eller annan utbildning vi  bedömer likvärdig för tjänsten. Det är meriterande med utbildning inom det pedagogiska området eller användardriven verksamhetsutveckling, som UX eller tjänstedesign. 

Du har erfarenhet av arbete på folk-, skol- eller gymnasiebibliotek. Du får gärna ha erfarenhet av arbete i annan verksamhet riktad till allmänheten. Du gillar människor och att arbeta i sammanhang som skiftar i tempo och rörelse. Folkbibliotek påverkas av omvärlden. Ibland går förändringarna snabbt, ibland kräver processer tålamod. Du har god förståelse för vad det innebär att arbeta i en politiskt styrd organisation.

Som person är du initiativrik och rörlig i tanke och handling. Din sociala förmåga är god och du trivs att arbeta både enskilt och tillsammans med andra. Du kan planera och organisera arbetsuppgifter utifrån det uppdrag du har. Du får gärna har andra språkkunskaper utöver svenska och engelska. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Vad vi erbjuder dig

Vi erbjuder dig en tjänst där du har möjlighet att göra skillnad för de unga invånarna i Haninge kommun. Då tjänsten är ny har du stora möjlighet att påverka innehåll och utformning. 

Hos oss får du möjlighet att utveckla, utmana och engagera dig tillsammans med kunniga och erfarna kolleger. Du har din arbetsplats i Haninge kulturhus med närhet till köpcentrum, restauranger, naturområde med bad, skid- och löpspår. Reser du kollektivt finns pendeltågsstation Handen ca 20 minuter från T-centralen. Vi har fri tillgång till gym i kommunhuset, friskvårdsbidrag, årsarbetstid och möjlighet till semesterväxling.

Välkommen med din ansökan! 

I den här rekryteringen har vi redan gjort våra val av annonskanaler och samarbetspartners. Vi undanber oss vänligt men bestämt all form av hjälp med rekryteringen från utomstående aktörer.

Logga in och sök jobbet

Om tjänsten

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Anställningens omfattning: Heltid

Tillträde: December, 2021 eller enligt överenskommelse

Löneform: Individuell lönesättning

Antal lediga befattningar: 1

Sysselsättningsgrad: 100%

Ort: Haninge

Län: Stockholms län

Land: Sverige

Referensnummer:
2021/540

Kontakt: Annette Johansson
08-606 82 56

Facklig företrädare:
Elena Vargas Parra, Vision
08-606 89 03

Facklig företrädare:
Monica Winiger, DIK
08-606 87 83

Publicerat: 2021-10-13

Sista ansökningsdag:
2021-11-07

Senast uppdaterad: 18 oktober 2021