Bibliotekarie med inriktning litteratur- och läsfrämjande för vuxna

Har du idéer för framtiden och drivs du av utmaningar? I Haninge får du utvecklas tillsammans med trygga kollegor som vill göra skillnad redan idag. Just nu pågår ett av de mest ambitiösa förändringsarbetena i vår kommuns historia. Vi bygger en ny stad, cirka 20 minuter från Söder. Följ med på vår resa.   

Om oss
I Haninge kommun vill vi att invånarnas delaktighet och inflytande i samhället ska öka. För Haninge bibliotek betyder det att vi inkluderar invånare i alla åldrar i våra verksamheter. Kommunen erbjuder folkbibliotek i Handen, Jordbro och Västerhaninge. I Brandbergen finns ett integrerat folk- och skolbibliotek och kommunens bokbuss besöker allmänhet och institutioner i olika delar av Haninge. Hösten 2023 öppnar biblioteket i Vega, ett allaktivitetshus med fokus på barn och unga. Biblioteken i Haninge kommun är HBTQI-certifierade och Haninge kommun är finskt förvaltningsområde. 


Biblioteket i Handen finns i Haninge kulturhus. Tillsammans med övriga verksamheter i huset erbjuder vi ett brett utbud av litteratur-, konst- och kulturupplevelser. Vi ansvarar för Haninge kommuns bokbuss och för den uppsökande biblioteksverksamheten. Besökarnas behov växlar och omfattar allt ifrån handledning vid datorer till avancerade informations- och litteraturfrågor. Vi erbjuder aktiviteter för barn i olika åldrar och vi utvecklar vår verksamhet för ungdomar. Den vuxna allmänheten erbjuds ett brett urval skön- och facklitteratur, bok- och filmcirklar, podden Boken i Handen, IT-handledning enskilt och i grupp, författarprogram, läs- och studieplatser, möjlighet till släktforskning och stöd i frågor som rör anpassade medier. Vi testar nya sätt att  involvera användarna i vårt utvecklingsarbete, med utgångspunkt i Innovationsguiden som metod.

Nu söker vi en ny kollega som vill arbeta med litteratur- och läsfrämjande verksamhet riktad till den vuxna allmänheten. 


Ditt uppdrag
Du kommer framför allt att arbeta med vuxna invånare med utgångspunkt i Ordet - det skrivna, lästa, berättade, det fysiskt och digitalt gestaltade. Ditt uppdrag är att i dialog med vuxna användare och i samverkan med kollegor på biblioteket och i andra verksamheter i kulturhuset och kommunen, inspirera till möten med litteratur och berättelser.

Du medverkar i bibliotekets löpande publika medie- och informationsarbete mot främst vuxna, men även barn och unga.  En given del i ditt arbete är ämnesbevakning och andra aktiviteter med syfte att väcka intresse för skönlitteratur och läsning.  Dagligt stöd i invånarnas digitala delaktighet är också en uppgift som ingår i vårt publika biblioteksarbete.

 
Din arbetsplats är ett folkbibliotek. Hit kommer människor i olika åldrar med olika frågor. Den yttersta ramen för uppdraget är bibliotekslagen. Det dagliga sammanhanget är den enskilde individens behov. Det är utifrån det perspektivet du vägleder i litteratur, information, datorer eller annat som bidrar till personens fysiska och digitala delaktighet i samhället. Tjänsten omfattar arbete på dagtid, kvällstid och helger.

Din profil
Du har en högskoleexamen i biblioteks- och informationsvetenskap eller annan utbildning vi bedömer likvärdig för tjänsten. Det är meriterande med utbildning i eller erfarenhet av  pedagogiskt arbete eller användardriven verksamhetsutveckling som Innovationsguiden, UX eller liknande. 

Vi på Biblioteket i Handen har nyligen inlett en översyn av vår interna organisation, en process som fortsätter efter sommaren. Det betyder att det finns möjlighet för dig att medverka i utformningen av denna tjänst. Därför ser vi gärna att du har bred erfarenhet av folkbibliotekets uppdrag. Kanske har du arbetat med programverksamhet, IT-handledning, katalogisering, HBTQI-frågor, bokbuss eller andra delar av verksamhet riktad till vuxna?


Du har erfarenhet av arbete på folkbibliotek och kanske även andra typer av bibliotek. Du uppskattar att arbeta med människor och i sammanhang som skiftar i tempo och rörelse. Folkbibliotek påverkas av omvärlden. Ibland går förändringarna snabbt, ibland kräver processer tålamod. Du har god förståelse för vad det innebär att arbeta i en politiskt styrd organisation.


Som person är du initiativrik och rörlig i tanke och handling. Din sociala förmåga är god och du trivs att arbeta både enskilt och tillsammans med andra. Du planerar och organiserar arbetsuppgifter utifrån det uppdrag du har.  Kort sagt får du saker att hända. Du får gärna ha andra språkkunskaper utöver svenska och engelska. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.


Vad vi erbjuder dig
Vi erbjuder dig en tjänst där du kommer göra skillnad för invånarna i Haninge kommun. Det finns möjlighet att medverka i utformningen av tjänstens innehåll. Fokus är dock vuxen allmänhet, stimulera till litteratur och läsning samt ansvar för viss mediebevakning. 


Hos oss får du möjlighet att utveckla, utmana och engagera dig tillsammans med kunniga och erfarna kolleger. Du har din arbetsplats i Haninge kulturhus med närhet till köpcentrum, restauranger, naturområde med bad, skid- och löpspår. Reser du kollektivt finns pendeltågsstation Handen ca 20 minuter från T-centralen. Vi har fri tillgång till gym i kommunhuset, friskvårdsbidrag, årsarbetstid och möjlighet till semesterväxling.


Välkommen med din ansökan! 
I den här rekryteringen har vi redan gjort våra val av annonskanaler och samarbetspartners. Vi undanber oss vänligt men bestämt all form av hjälp med rekryteringen från utomstående aktörer.

Urval och intervjuer sker löpande under denna rekryteringsprocess.

Logga in och sök jobbet

Om tjänsten

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Anställningens omfattning: Heltid

Tillträde: Augusti eller enligt överenskommelse

Löneform: Individuell lönesättning

Antal lediga befattningar: 1

Sysselsättningsgrad: 100 %

Ort: Haninge

Län: Stockholms län

Land: Sverige

Referensnummer:
2022/493

Kontakt: Annette Johansson
08-6068256

Facklig företrädare:
Anna Westerlund, DIK
08-6068835

Facklig företrädare:
Elena Vargas Parra, Vision
08-6068903

Publicerat: 2022-06-21

Sista ansökningsdag:
2022-07-01

Senast uppdaterad: 26 juni 2022