Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tallrikssvinn

Vad gör vi i skolrestaurangerna för att minska tallrikssvinn?

Foto: Jenny Fång, Båtsmansskolan
  • Kommunicerar mycket med eleverna och hjälper dem att förstå varför det är negativt att slänga mat.
  • Försöker skapa en så lugn och bekväm miljö som möjligt i matsalarna så att elever inte känner sig stressade under lunchen.
  • Har framme en tallrik med ”exempel portion” så att eleverna ser på ett ungefär hur mycket mat som är rimligt att ta.
  • Elever som tar mat för andra gången får gå före i kön - där det är möjligt, på sätt känner de inte att de måste lägga på massor första gången.
  • Använder lekar eller liknande för att få eleverna motiverade att kasta mindre, rätt beteende belönar vi ibland till exempel med smarrig efterrätt.
  • Mäter kontinuerligt tallrikssvinnet och delar resultaten med eleverna, alternativt ställa kasthinken på en våg så de kan se själva.
  • Använder oss utav exempel som eleverna kan relatera till när vi presenterar hur mycket mat som kastas, till exempel räkna ut hur många biobiljetter de kunnat köpa för värdet av det som kastas eller hur många människor som skulle kunnat bli mätta på den maten.
  • En liten hink eller bunke att kasta matresterna i gör att eleverna kastar mindre.
  • Använder oss utav Haninge Kommuns matsvinnsprofil - KIM, Kasta inte maten.

Läs mer om KIM

Släng inte maten

Släng inte maten är ett kostnadsfritt läromedel som utgår från elevens egna tankar, kunskaper och attityder om mat, hushållning och sopor. Varje lektion är uppbyggd kring en utmaning och ett ställningstagande för eleven.

Släng inte maten

Senast uppdaterad: 25 november 2019