Information till dig som tillhör en riskgrupp

För att undvika att bli smittad och smitta andra uppmanar Folkhälsomyndigheten dig som tillhör en riskgrupp att stanna hemma.

Äldre man med Ipad i en soffa Foto: Mostphotos

Det finns idag möjlighet att sköta allt från att handla mat och mediciner på internet med hemleverans till att låna böcker. Här har vi samlat råd och tips till dig.

Avlasta sjukvården genom att stanna hemma

Genom att skydda dig själv från sjukdom och även skydda andra från att smittas hjälper du även sjukvården. Genom att hålla oss friska bidrar vi alla till att avlasta sjukvården.

Tillsammans kan vi göra skillnad!

• Begränsa nära kontakter med andra.
  • Undvik platser med många människor.
  • Håll kontakten med nära och kära via telefon.
  • Promenera gärna utomhus men inte i grupp.
  • Be om hjälp med att handla mat.

Råd till dig som är i riskgrupp eller bor med någon som tillhör en riskgrupp

Handla mat och mediciner på internet

De största livsmedelsbutikerna i Sverige erbjuder möjligheten att beställa hem mat på internet med leverans direkt hem till dörren.

Du kan även beställa hem mediciner på internet från alla Sveriges apotek. För att beställa hem receptbelagda mediciner krävs att du har e-legitimation och fullmakt.

E-legitimation.se: Så skaffar du e-legitimation

E-hälsomyndigheten.se: Information om hur du ger fullmakt för apoteksärenden

Beställ färdiga matlådor

Café Matlådan på Tallhöjdens seniorboende i Handen erbjuder färdiga matlådor för avhämtning och för vissa områden även hemleverans. Du kan göra din beställning via ett formulär på webben.

Café Matlådan på Tallhöjden

Hjälp med att låna böcker på biblioteket

Vi erbjuder lån av bokkassar som kan hämtas utanför biblioteket. Ring till biblioteket i Handen 08-606 85 93 så hjälper vi dig att plocka ihop böcker för avhämtning.

Du som bor i Handen kan få dina böcker levererade hem till dörren. Ring till Boken kommer 08-606 80 05.

Det går också utmärkt att låna e-böcker och e-ljudböcker via internet. Haninges bibliotek erbjuder möjligheten att låna böcker digitalt.

Låna ljudböcker på biblioteken i Haninge

Glöm inte bort att träna

Det är viktigt att hålla igång med träningen. Våra hälsocoacher som jobbar på kommunens träffpunkter har tagit fram filmer träningsprogram som är anpassat till dig som senior. Allt du behöver är en stadig stol och två pet-flaskor.

Instruktionsfilmer med träning för seniorer

Uppdaterad information till dig som är 70+ från Folkhälsomyndigheten

Ring telefonnummer 113 13 om du har frågor om coronaviruset

Bekräftad information från svenska myndigheter finns på:
www.krisinformation.se

Äldrelinjen 020-22 22 33 riktar sig till dig som är över 65, som mår psykiskt dåligt eller som bara behöver någon att prata med. Äldrelinjen är öppen vardagar kl. 10–15. Till äldrelinjen

Information om coronaviruset på fler språk

Kontakt för den här sidan: haningekommun@haninge.se

Senast uppdaterad: 22 oktober 2020