Information till dig som tillhör en riskgrupp

Här finns tips för dig som tillhör en riskgrupp.

Äldre man med Ipad i en soffa Foto: Mostphotos

De allmänna rekomendationerna gäller alla. Det vill säga håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma när du är sjuk. Tänk också på följande:

  • Håll avstånd till andra på offentliga platser, både inomhus och utomhus, till exempel i affärer, på gym eller i kollektivtrafiken.
  • Fortsätt gärna att handla vid särskilda tidpunkter då det är ett mindre antal människor i affären.
  • Avstå från att anordna eller delta i större sociala sammanhang, såsom fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.
  • Res i första hand med egna färdmedel eller andra allmänna färdmedel som går att boka, till exempel tåg. Undvik resor med kollektivtrafiken, till exempel buss, tunnelbana eller spårvagn. Undvik att resa i rusningstid.

Handla mat och mediciner på internet

Vill du minska risken för smittspridning finns det idag möjlighet att sköta allt från att handla mat och mediciner på internet med hemleverans till att låna böcker. Här har vi samlat råd och tips till dig.

De största livsmedelsbutikerna i Sverige erbjuder möjligheten att beställa hem mat på internet med leverans direkt hem till dörren. 

Du kan även beställa hem mediciner på internet från alla Sveriges apotek. För att beställa hem receptbelagda mediciner krävs att du har e-legitimation och fullmakt.

E-legitimation.se: Så skaffar du e-legitimation

E-hälsomyndigheten.se: Information om hur du ger fullmakt för apoteksärenden

Hjälp med att låna böcker på biblioteket

Vi erbjuder lån av bokkassar som kan hämtas utanför biblioteket. Ring till biblioteket i Handen 08-606 85 93 så hjälper vi dig att plocka ihop böcker för avhämtning.

Du som bor i Handen kan få dina böcker levererade hem till dörren. Ring till Boken kommer 08-606 80 05.

Det går också utmärkt att låna e-böcker och e-ljudböcker via internet. Haninges bibliotek erbjuder möjligheten att låna böcker digitalt.

Låna ljudböcker på biblioteken i Haninge

Glöm inte bort att träna

Det är viktigt att hålla igång med träningen. Våra hälsocoacher som jobbar på kommunens träffpunkter har tagit fram filmer träningsprogram som är anpassat till dig som senior. Allt du behöver är en stadig stol och två pet-flaskor. 

Instruktionsfilmer med träning för seniorer

Information

Uppdaterad information från Folkhälsomyndigheten till dig som är i riskgrupp

Ring telefonnummer 113 13 om du har frågor om coronaviruset

Bekräftad information från svenska myndigheter finns på:
www.krisinformation.se

Äldrelinjen 020-22 22 33 riktar sig till dig som är över 65, som mår psykiskt dåligt eller som bara behöver någon att prata med. Äldrelinjen är öppen vardagar kl. 10–15. Till äldrelinjen

Senast uppdaterad: 15 juli 2021