Laajakaista ja IT

Haningen kunnan tavoitteena on tarjota kaikille kunnan yrityksille ja vakinaisesti asuville asukkaille kuitulaajakaistaliitäntää ennen vuotta 2018. Kunta ei rakenna kuituverkkoa, mutta usein tarvitaan lupa käyttää kunnan maa-alueita kaupalliseen rakentamiseen. Kunta myöntää luvan ainoastaan kuituverkkoa rakentaville yrityksille kuten Svensk infrastruktur, Telia, Stokab ym. maakaapelin upottamiseen kunnan mailla.

Mikäli asunnossasi ei ole laajakaistaliitäntää ja haluat asentaa sellaisen, on sinun toimittava seuraavasti:

Taajama-alueet

Ota yhteyttä paikalliseen tieyhdistykseesi, omakotiyhdistykseesi tai vastaavaan ja tehkää yhteinen etukäteisilmoitus jollekin kuitupalveluita tarjoavalle yritykselle. Yhteinen toiminta tieyhdistyksen, omakotiyhdistyksen tai vastaavan kautta tuo ilmoitukselle enemmän painoa ja tekee operaattorien kanssa asioimisen helpommaksi.

Taajaman ulkopuoliset alueet

Muodosta naapureidesi kanssa kyläseura, joka suorittaa projektoinnin, suunnittelun, kaivamisen ym. Tekemällä työt itse voitte alentaa kustannuksia kaupallisiin toimijoihin verrattuna.
Kunnan kuiturakentamisen aluejakokartta
Kartasta näet, miltä kyläseuroihin perustuva aluejako voisi näyttää ja kuinka alueet voidaan yhdistää kuituverkkoon. Hakemalla valtion laajakaista-avustusta kyläseura voi kattaa jopa 50 prosenttia kustannuksista.

Lääninhallituksen tiedote laajakaistasta maaseudulla
Posti- ja telehallituksen tiedote laajakaistasta maaseudulla
Laajakaistafoorumin laajakaistaliitännän kysy-ja-vastaa-palsta

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 7 november 2018