Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Kökssvinn

Tips från en av våra skolkockar som ”hatar att slänga mat” och berättar att deras kök bakar bröd av överbliven gröt och mos.  – Det är ett sätt att spara pengar samtidigt som man sparar på miljön, säger skolkocken.

Vad gör vi i skolrestaurangerna för att minska kökssvinn?

  • Lagar maten efter hand och efter behov istället för att laga allt på morgonen.
  • Har en bra kommunikation med pedagoger gällande frånvaro så vi vet antal portioner som ska lagas.
  • Ställer fram lite mat i taget.
  • Serverar maten i mindre bleck, kantiner och skålar mot slutet på lunchen, ifall maten inte går åt blir det då inte lika mycket som måste kastas.
  • Ugnsrostar tvättade rotsaker och potatis i ugnen med skalet på för att eleverna ska slippa skala och också kasta mat som är ätbar.
  • Kyler ner matrester (som inte lämnat köket) till följande dagar eller har en buffé dag en gång i veckan då alla rester från veckan ställs fram.
  • Gör nya rätter av matrester och det som finns i lager.
  • Fryser in skurna grönsaker och använder i varma rätter senare, exempelvis soppor, grytor och pastarätter.
  • Sänker temperaturen i kylarna för att vinna hållbarhet.

 

Senast uppdaterad: 25 november 2019