Projektet Naturdagar med förskolebussen hösten 2019

Här kan du läsa om projektet "Naturdagar" med Haninge kommuns förskolebuss. Det är förskolebussens pedagoger Maria och Evas egen berättelse.

Vi börjar dagen på Jordbrogaraget där förskolebussen är parkerad. Vi båda är förskollärare och Maria är dessutom dramapedagog och Eva är busschaufför. Innan vi hämtar upp barngruppen förbereder vi dagens utflykt och packar ihop allt material. Vi gör även en tekniskt genomgång av bussen. 

Klockan 08.30 åker vi iväg till förskolan för att hämta upp barngruppen och deras pedagoger som ska följa med förskolebussen under dagen. 

Klockan 09.00 bär det iväg mot den plats som förskolan valt, beroende på om de vill undersöka skogen eller havet. 

Väl på plats är det dags för en fruktstund för att sedan starta igång med den pedagogiska verksamheten. Med mycket lekfullhet och fantasi får barnen och pedagogerna uppleva samarbete, motorik, skapande och lek. Pedagogerna är delaktiga och medforskande tillsammans med barnen.

Vårt syfte är att väcka barnens intresse och nyfikenhet för att utforska naturen tillsammans, men även att förmedla glädjen i att upptäcka små detaljer kring växter och djur. Detta gör vi genom att stanna upp, vara närvarande, samtala och ta in de olika sinnesintryck som naturen har att erbjuda. 

Klockan 12.00 är det dags för lunch som förskolan har packat med på bussen. Maten förvarats i bussens värme- eller kylskåp. Vi äter ute i naturen på någon härlig plats vi hittar. 

Efter lunchen fortsätter vi med aktiviteter såsom lekar, skapande, drama och sedan slutför vi dagen. 

Klockan 14.30 är barnen tillbaka på förskolan för att äta mellanmål.

Förskolebussen åker tillbaka till garaget i Jordbro där vi utvärderar dagen och städar bussen. 

Kontakt för den här sidan: utbildningsforvaltningen@haninge.se

Senast uppdaterad: 27 januari 2020