Förskolebussen - den mobila förskolan

Haninge kommun har köpt in en förskolebuss som är placerad i Jordbro förskoleområde och riktar sig till barn i åldern 4 till 6 år. Verksamheten är en uteavdelning och barnen kommer vara utomhus större delen av dagen och vid behov i bussen. Den mobila förskolan har samma pedagogik som vanliga förskolor, men större fokus på lek och lärande utomhus.

Vad är en förskolebuss?

Förskolebussen är en mobil förskoleavdelning. Bussen är specialbyggd och har all utrustning som behövs för att bedriva förskoleverksamhet som till exempel toalett, skötbord, leksaker, matplatser och möjlighet till vila. Varje dag serveras varm mat på bussen eller ute i naturen. Förskolebussen har två anställda förskollärare.

Bussen utgår ifrån Segelkobbens förskola och åker till olika spännande platser i kommunen. Barnen får möjlighet att utforska sin omvärld genom lek, samarbete, skapande och motorik. Syftet är att väcka barnens intresse och nyfikenhet för att utforska naturen tillsammans. 

Större möjlighet för barnen att utforska omvärlden

Förskolebussen ligger i linje med den pedagogiska filosofin Reggio Emilia som alla Haninges kommunala förskolor är inspirerade av. Filosofin har som utgångspunkt att barnen är viktiga samhällsmedborgare med en stark inneboende drivkraft att utforska omvärlden. Förskolebussen gör det också lättare för barnen att komma ut och uppleva och utforska vår fina natur som vi har i Haninge.

Det är två förskollärare som arbetar på bussen och utgår från ett Reggio Emilia-inspirerat arbetssätt. Det innebär att vi utgår ifrån barnens intressen och förutsättningar. Vi erbjuder en kreativ arbetsmiljö där barnen får prova många olika uttrycksformer med fokus på lek och lärande utomhus.

Läs mer om projektet Naturdagar med förskolebussen hösten 2019

Vill du veta mer om förskolebussen?

Om du är intresserad av att få reda på mer om förskolebussen eller anmäla intresse är du varmt välkommen att kontakta rektor Åse Åkesson.

Kontakt

Biträdande rektor
May Åkesson
08-606 76 09
070-415 22 43
forskolebussen@haninge.se

Följ oss på Instagram

Senast uppdaterad: 27 januari 2022