Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Esplanadens Familjedaghem

Fristående familjedaghem i Haninge kommun.

Foto: Eva Simonson

Verksamhet med pedagogisk omsorg

Familjedaghem för barn 1-10 år som startade i augusti 2009. Vi finns på Esplanaden i Vendelsö, fint läge, radhusområde med flera barnvänliga innergårdar och lekplatser. Hörntomt med gräsyta som gränsar till skogsdunge. Inomhus finns ett lekrum med leksaker, pedagogiska spel och pyssel. Jag som bedriver verksamheten heter Lillian Halvarsson och har tidigare arbetat som barnskötare i förskolan och har två egna barn varav min yngsta går i familjedaghemmet.

Familjedaghemmet har också två heltidsanställda, Petra är vår kokerska som lagar vår goda hemlagade mat och när hon inte är i köket hjälper hon till i barngruppen och Kim som jobbar heltid i barngruppen.

Det är vår uppgift att använda alla arbetssätt för att främja barnens utveckling och för att ge dem en kärleksfull, trygg och utvecklande vistelse hos oss!

Öppettider: Efter behov alla helgfria vardagar förutom jul- nyårs- och midsommarafton inom den maximala ramtiden: 06.30-18.30.

Kommunens maxtaxa gäller.

Hur vi arbetar för att alla barn ska nå målen i läroplaner och kursplaner.

Att genom verksamheten få barnen att känna lust och glädje att vilja lära. Att genom trivsel och glädje i vardag och aktivitet få barnen att känna sig uppskattade och värdefulla. Vi gör vårt bästa för att barnen ska trivas och må bra. Vi jobbar dagligen i små grupper för att skapa en lugn och skön arbetsmiljö för barnens lek och inlärning. Vi ser till att alla barn blir sedda och hörda. Varje barn får en egen pärm där vi dokumenterar vad vi gör och samlar barnens "arbeten" och därmed synliggör barnets lärande och utveckling. I pärmen härleder vi till läroplanen. Verksamheten anpassas efter barnen och deras åldrar. Vi arbetar och vägleds av Haninge kommuns styrdokument, läroplanen, skolplanen, och allmänna råd för familjedaghem. Vi har utvecklingssamtal minst en gång per år. Någon gång per termin bjuder vi in föräldrar och barn på träffar när vi bjuder på fika som barnen bakat, vi visar foton på storbilds TV där vi synliggör verksamhetens innehåll, barnets lärande och utveckling. Och har en liten utställning på barnens egna arbeten. Vi utvärderar verksamheten med hjälp av barnintervjuer, skolplaneenkäten, och kvalitetsredovisning.

Aktiviteter

Mycket utevistelse, minst en gång per dag oftast två. Då har vi parklek och utflykter i t.ex. skog och mark. Fri lek inne och ute, vi pysslar, klipper, klistrar, målar, spelar spel med mera. Vi har dagliga samlingar med bland annat sång, ramsor och Sagostunder. Vi jobbar med boken SET- Social och emotionell träning i förskolan där barnen får hjälp att förstå och hantera olika känslor. I detta ingår sagor, sång, massagesagor m.m. Vi har temaveckor och tar vara på årstider och traditioner i våra aktiviteter. En gång i veckan har vi skogsutflykt. En gång i veckan har vi lekgympa i en gymnastiksal, då vi har friskis och svettis miniröris, gör hinderbanor, olika rörelse och bollekar. Varje dag har vi också en skön stunds vila när de som behöver får sova och barnen kan ligga och lyssna på avslappningsmusik och när vi läser sagor. En gång i månaden går vi till bokbussen och lånar nya spännande böcker. Några gånger per termin åker vi buss till teater, skridskor och badhuset med mera. Barnen har också tillgång till en Ipad där de kan spela pedagogiska spel och till exempel lära sig bokstäver, lästräning, siffror, matematik, instrument, klockan till exempel.

Hur gör vi för att alla barn ska känna sig trygga?

Genom att se ditt barn, lyssna på vad barnet säger/berättar, ge barnet tid och utrymme att i en lugn och trygg miljö få vistas och utvecklas.

Vi arbetar i en liten barngrupp och ser till att alla barn blir sedda och hörda. Det skapar också en lugn och trevlig "arbetsmiljö" för barnet. Att genom positiv feedback bidra till ett gott självförtroende och att barnet vågar vara sig själv. Vi har en likabehandlingsplan mot kränkande behandling och vi jobbar förebyggande mot mobbning med SET- Social och emotionell träning i förskolan.

Vad utmärker just vår verksamhet?

Vårt mål är att bidra till att ge barnen en god start i livet. Att alla ska trivas, må bra, känna tillit, trygghet. Att det ska kännas roligt för barnen att komma till oss på familjedaghemmet och att föräldrarna ska känna trygghet i att lämna sina barn här. Att barnen ska ha kul och känna sig uppskattade och värdefulla.

Kontakt

Lillian Halvarsson
070-3692406
esplanadensfamiljedaghem@live.se

Senast uppdaterad: 12 juni 2018