Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Poseidons torg blir mötesplats för vardag och fest

Här kan du läsa om planerna för att utveckla Poseidons torg, en av Haninge stads viktigaste platser, till en lekfull, trivsam och levande mötesplats som erbjuder såväl puls, som rekreation och vila. Här ska du kunna njuta av en matbit längs med torgets nya uteterrasser i solen samtidigt som du lyssnar på en konsert och barnen leker vid det nya vattenspelet.

Visionsbild på hur Poseidons torg kan se ut efter ombyggnas Visionsbild för nya Poseidons torg sommartid. Foto: Mandaworks

Ett levande torg året om

Med ombyggnationen av Poseidons torg vill vi skapa en flexibel mötesplats nära dig som kan aktiveras året om med torghandel, event, kultur, lek och häng. Torgets utformning har tagits fram utifrån medborgardialoger om hur platsen kan utvecklas, dialog med fastighetsägarna samt erfarenheter av när kommunen genomfört stora event som Haningedagen på platsen.

Hur ska torget utvecklas?

Det nya torgets gestaltning tar tillvara platsens höjdvariationer – Handens natur förenas med det urbana och stor vikt har lagts på att arkitekturen och konsten ska samspela för att stärka platsens identitet. I norra delen av torget skapas en övre och en nedre terrass som längs murarna erbjuder långa generösa sittplatser i trä.

Översta terrassen erbjuder stora ytor för uteserveringar. Den nedre ger en skyddad zon för lek och häng som kantas mot mitten av ett vattenspel som tillför både avkoppling, lek och svalka under heta sommardagar. De två övre terrasserna möbleras med konst i form av sittvänliga stockar i olika höjd samt stenar. Kulturhusets terrass i öster breddas även den och i norra änden skapas plats för en mobil scen för de större evenemangen nedanför terrassen.

Mer tillgängligt och tydligt

Siktlinjen från pendeltåget upp mot kulturhusets entré hålls fri för att lätt kunna hitta till torget och locka besökare till torgets utbud. Trappan upp mot Eskilsvägen flackas ut och förses med bättre vilplan och sidorna görs grönare för att låta grönskan från kulturhusparken spilla ut på torget.

Tidplan

Tidplanen för när byggnationen kan starta är inte fastställd. Från första spadtaget är det cirka ett års byggtid tills torget är klart.

Senast uppdaterad: 15 september 2023