Årets Haningebyggnad

I konkurrens med Fredrika Bremergymnasiet och det gamla kommunhuset vann vattentornen priset Årets Haningebyggnad. – En fantastisk omvandling av en nyttobyggnad som numera är ett landmärke för kommunen, säger Andreas Paulson, stadsarkitekt på Haninge kommun.

Det är tredje gången som priset för Årets Haningebyggnad delas ut. I år var det tre extra spännande projekt som juryn valde ut från kommuninvånarnas nomineringar; vattentornen, Fredrika Bremergymnasiet och gamla kommunhuset. Invånarna röstade sedan fram de ombyggda vattentornen i Handen som vinnare med 285 röster av totalt 623 röster. Arkitekter för projektet är Frida Jahnmatz och Tove Leander på HMXV arkitekter och beställare är  Haninge kommun/stadsbyggnadsförvaltningen.

Några röster om det vinnande bidraget

Tack alla som nominerade och röstade i denna tävling! Här är några röster om det vinnande bidraget:

”TUSEN TACK
för den fantastiska byggnad som blivit en ovärderlig tillgång
i min tillvaro; Haninge vattentorn som jag ger min röst i Årets Haningebyggnad. 1000 poäng av 10 möjliga”

”Om man jämför med hur vattentornen såg ut innan så är det den största förbättringen och det som gjort störst skillnad. Innan kände det skämmigt med de gamla mögliga tornen. Nya arkitekturen på tornen gör tornen till ett smycke för Haninge”.

”Ibland måste man satsa på estetik också. Detta är ett lyckat exempel”.

Juryns motivering till de tre bidrag som nominerades till final

Vattentornen

Fotograf: Frida Jahnmatz och Tove Leander - HMXV arkitekter

Kategori: Ombyggnad/renovering
Byggherre: Haninge kommun
Adress; Hantverkarvägen bakom PostNord 
Arkitekt: HMXV arkitekter
Motivering: Vattentornen skulle renoveras men istället för att endast måla om anordnades en arkitekttävling som resulterade i det nominerade förslaget. Här har man genom att samordna en renovering med en medveten gestaltning skapat en nyttobyggnad som blivit ett landmärke och en symbol för kommunen. Fasadens utseende kopplar också fint ihop funktionen och innehållet med en blank glittrande yta – likt vatten. Precis som havet eller en sjö så reflekterar fasaderna på ett elegant sätt både årstider och dygnets rytm. De nya vattentornen i Handen gör numera både nytta på insidan och utsidan för kommunens invånare.

Nya Fredrika Bremergymnasiet

Fotograf: Josefin Rhedin

Kategori: Tillbyggnad/nybyggnad
Byggherre: Tornberget
Adress; Dalarövägen 64
Arkitekt: Cedervall Arkitekter
Motivering: Fredrika Bremergymnasiets alla utbildningar har nu samlats i två gemensamma byggnader där yrkesutbildningarna ligger i den nya delen närmast Eskilsparken. Mellan den gamla och nya byggnaden skapas ett fint rum där man både kan träffa andra elever men också naturen i Eskilsparken. Husets fasad av corténstål och cederträ passar väl in i det omgivande grönområdet samtidigt som det ger huset ett eget uttryck och identitet. Den fina detaljeringen av fasader, entréer och förbindelsegången mellan byggnaderna fortsätter in i skolans interiör. Husets inre är tydligt uppdelad i öppna ljusgårdar dit seminarierum och verkstäder är kopplade. Trädetaljer och starka färger skapar en omsorgsfullt utformad inomhusmiljö som känns både inspirerande och visar på skolans roll, som en av de viktigare byggnaderna i kommunen.

Gamla kommunhuset

Fotograf: Josefin Rhedin

Kategori: Ombyggnad,
Byggherre: PEAB
Adress; Runstenstorget 4
Arkitekt: Engstrand och Speek
Motivering: Sedan kommunens administration flyttade ut har det gamla kommunhuset från tidigt 70-tal, omvandlats till bostäder. Här har man fått till en blandning av bostäder, butiker och funktioner i Handens mest centrala kvarter. De kvaliteter som byggnaden hade med tegel och genomgående fönsterband har tagits tillvara. Med enkla medel har fasaden utvecklats och anpassats till ett modernt boende. Balkonger, vita fönster och partier samt en extra våning har lagts till och ger huset ett ljusare och mer samtida uttryck. Byggnaden blir också ett landmärke och symbol för den omvandling som stadskärnan just nu genomgår.

Om tävlingen

Arkitekturtävlingen är ett sätt att skapa engagemang och intresse för kommande byggnadsprojekt, samt uppmärksamma god arkitektur i Haninge. Detta är av stor vikt då Haninge är en av Stockholm läns åtta regionala stadskärnor och en av de kommuner som bygger flest bostäder. Haninge kommun startade tävlingen 2014 och den sker vartannat år.

Kontakt för den här sidan: stadsbyggnad@haninge.se

Senast uppdaterad: 18 september 2017