Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Stor brandrisk – förbjudet att elda

Det råder nu skärpt eldningsförbud i hela Stockholms län. Skärpningen innebär bland annat att det inte är tillåtet att elda på allmänna grillplatser.

Eld och förbudssymbol.

Från och med klockan 14.00 den 12 juni 2023 råder det skärpt eldningsförbud i hela Stockholms län. Förbudet gäller tills vidare. Värme och torka har gjort att det är extremt hög brandrisk i skog och mark.

Det här innebär eldningsförbudet

Förbudet innebär att det nu är förbjudet att elda, grilla och bränna med fast bränsle (till exempel ved, kol, gräs, ris och grenar) i naturen och vid allmänna fasta grillplatser som till exempel i kommunens parker, på stränder eller badplatser. Förbudet gäller även fyrverkerier.

Det är fortfarande tillåtet att laga mat på utrustning som drivs med gas eller vätska, exempelvis ett stormkök, men bara om det kan göras utan risk för brandspridning.

Det är tillåtet att grilla på egen tomt, men då måste anordningen vara utformad och placerad så att det inte finns risk att eld och gnistor sprids. Eldning i annat syfte än matlagning är inte tillåten.

Det är också tillåtet att grilla på innergårdar och gårdar till flerbostadshus samt på kolonilotter, förutsatt att markägaren tillåter grillning.

Du som eldar är ansvarig

Det är alltid du som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs. Var alltid försiktig och se till att släckutrustning finns nära till hands.

Läs mer om eldningsförbudet på Länsstyrelsens webbplats

Generell information samt frågor och svar om eldningsförbud

 

Senast uppdaterad: 16 juni 2023