Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Manga, sagohus och plats för unga – välkommen till biblioteken i Haninge!

I Haninge finns fyra större bibliotek. Här kan du såklart låna böcker och använda en dator, men visste du att våra bibliotek är fyllda med mycket mer? Välkommen till biblioteken i Haninge!

En bild på ett sagohus med mysiga sittplatser, och en bild på ett bibliotek med många bokhyllor. Biblioteket i Handen med sin höga takhöjd och det mysiga sagohuset. Foto: Santina Hägglund

Storslagen miljö och mysigt sagohus i Handen

Haninges största bibliotek ligger centralt i Handen, i Haninge kulturhus. Här ger generös takhöjd och stora glaspartier ett storslaget intryck. Med cirka 100 000 böcker och andra medier finns det garanterat något som intresserar dig här. Men här finns också det mindre och mysiga. I sagohusets mörka tak lyser små lampor likt stjärnor på natthimmelen. Här kan du sitta i en mysig miljö och läsa högt med ditt barn eller komma förbi på sagofredag då det är småbarnsbio eller sagostund. Här finns även Bokcafé gyllene duken, en skrivarklubb för dig som går på mellanstadiet. Och för dig som är över 13 år finns BookTok Book Club, där vi pratar om några av de mest populära böckerna på TikTok.

Mycket manga i Brandbergen

Mangaböcker och affischer med tecknad manga.Mangahörna på biblioteket i BrandbergenFoto: Santina Hägglund

Biblioteket i Brandbergen är ett trivsamt bibliotek med många stamkunder i alla åldrar. En grupp som trivs extra bra på biblioteket i Brandbergen är den mangaintresserade. Här finns ett rikt utbud av mangaböcker och biblioteket anordnar ofta evenemang och aktiviteter, exempelvis har mangatecknare kommit på besök och lärt ut grunderna i mangateckning.

Rum för ungdomar i Västerhaninge

En grön soffgrupp på ett bibliotek.Njut av en god bok i soffan på Västerhaninge bibliotekFoto: Santina Hägglund

Är du ung i Haninge? Då har biblioteket i Västerhaninge något extra för dig. Biblioteket anordnar regelbundet aktiviteter utifrån ungas önskemål och förslag. Här kan du också besöka ungdomsrummet. Sitt vid borden och studera eller spela spel. Mys i soffan med en god bok eller sitt en stund och bara var.

Besök Emil i Lönnberga på biblioteket i Jordbro

Bild på grinden som leder in till lekutsällningen. I ytterkanten at bilden kan man skymta tecknade figurer från Emils värld-Lekutställningen Emil i Lönneberga på biblioteket i JordbroFoto: Thomas Hultgren

På biblioteket i Jordbro kan du besöka Emil – en lekutställning. Utställningen tar avstamp i berättelsen om Emil i Lönneberga, som är en av Astrid Lindgrens mest älskade karaktärer. Här finns ett Katthult i miniatyr där du kan sitta i Emils kök, besöka snickarboden eller krypa över till boden på den smala spången. Biblioteket i Jordbro anordnar regelbundet barnteater, författarbesök och mycket annat.

Det här händer på biblioteken under 2023

På biblioteken anordas det regelbundet aktiviteter som läxhjälp, språkcafé, juridisk rådgivning och IT-handledning. Dessutom händer det massor av annat kul! Här listar vi några av alla programpunkter under 2023. 

Se fler av bibliotekens evenemang här. 

Senast uppdaterad: 10 februari 2023