Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Vad gör din tonåring på valborg?

Valborg närmar sig och både ungdomar och vuxna kommer fira att våren är här. Men många kan känna oro inför firandet, eftersom vi vet att det är en kväll då risken ökar för att barn och ungdomar far illa på grund av tobak, alkohol eller droger.

Tonåringar som kramas Ta reda på vad ditt barn ska göra och vilka ditt barn ska umgås med på valborg. Foto: Mostphotos.se

På valborg besöker många familjer kommunens festplatser och har trevligt tillsammans. Men det är när alla vuxna gått hem som många ungdomar börjar sitt firande och då står alkohol ofta i centrum.

Att du som är förälder är viktig råder det ingen tvekan om. I undersökningar har man sett att tonåringar bryr sig om vad föräldrar säger, även om det inte alltid verkar så i stunden. 9 av 10 ungdomar tycker att det är bra att föräldrar pratar med dem om alkohol (källa: IQ/Norstat 2020).

Ett konsekvent nej till tobak, alkohol och droger från föräldrar har visat sig vara en gräns som tonåringar inte bara förväntar sig, utan även drar sig för att passera.

Vi vill därför uppmana dig att ta reda på vad ditt barn ska göra och vilka ditt barn ska umgås med. Prata med andra föräldrar om tider när barnen ska vara hemma. Det är också viktigt att du berättar vad du tycker är okej eller inte kring alkohol och droger.

Tycker du att det är svårt? Fakta och råd om alkohol och droger och tonåringar

Trygghetsvandring på valborg

Under lördagskvällen den 30 april har Haninge kommun en samordnad trygghetsinsats tillsammans med föreningsdriven trygghetsvandring, med fältassistenter och polis. Vi kommer att röra oss ute i kommunen och besöka platser där ungdomar brukar träffas.

Information om den föreningsdrivna trygghetsvandringen

Kontakt under kvällen

Om du behöver hjälp eller råd kring ditt barn eller vill lämna tips under kvällen är du välkommen att ringa:

Kommunens fältassistenter 08-606 96 60
Polisen 114 14 eller 112
Socialjouren 020-70 80 03

Fritidsgårdarna

Kommunens fritidsgårdar är stängda på valborg, men arrangerar Spring Party Haninge, ett alkohol- och drogfritt party för högstadieelever i Haninge Kulturhus (läs mer här nedanför).

Valborgsfirande och eldar lördag 30 april

Spring Party Haninge – för dig i högstadiet

Haninge Kulturhus, Poseidons torg 8
kl. 19:00-23:00
Valborgsfest med Karaoke. Fri entré. Evenemanget är alkohol- och drogfritt.
Dj LvLv på dansgolvet. Café, Karaoke, Tävlingar, Karnivalmasktillverkning, Green screen och popcorn. Gratis bussar till Jordbro/Västerhaninge och Brandbergen/Vega. 
Arrangör: Fritidsgårdarna i Haninge

Valborgfirande med Handens scoutkår

Rudans gård, Rudanvägen 55, Haninge
kl. 17:00–22:00

Valborg med Västerhaninge sjöscoutkår

Västerhaninge centrum
kl. 10:00–15:00

Valborgsfirande på Grytholmen

Grytholmens friluftsmuseum, Muskö
kl. 18:00–22:00

Evenemangskalendern

Fler aktiviteter och valborgsfirande i Haninge


Vi önskar er en trevlig valborgshelg!
Hälsningar från oss som jobbar med det drog- och brottsförebyggande arbetet i samverkan mellan Haninge kommun, Polisen, stiftelsen nattvandring.nu och civilsamhället.

Senast uppdaterad: 28 april 2022