Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Tekniska museets utställning Sjukt Smart flyttar in på Söderbymalmsskolan

Sedan februari i år har Tekniska museets utställning Sjukt Smart – innovation om kampen mot corona ställts ut och turnerat runt i Stockholmsområdet. Nu fortsätter turnén till Haninge och flyttade den 19 oktober in på Söderbymalmsskolan för en dryg månad. Med på turnén följer också den mobila scienceverksamheten Maker Tour och ett samarbete med KTH. Utställningen och aktiviteterna är öppna för alla elever i mellanstadiet i Haninge kommuns skolor och blir en del av höstens undervisning.

En kille i tonåren studerar en installation som ser ut som ett flipperspel, den är en del av utställningen Sjukt smart. Tekniska museets utställning Sjukt smart flyttar in på Söderbymalmsskolan Foto: Anna Gerdén Tekniska museet

Utställningen Sjukt Smart bjuder på kloka initiativ från unga, äldre, skolelever, privatpersoner, forskare och entreprenörer under pandemin. Med utställningen vill Tekniska museet lyfta fram all den kreativitet som växt fram under pandemin. Besökare kommer få dyka ned i databaser för smittspårning, utforska virusets innersta delar och visualiseringar av dess spridning, testa de svenskutvecklade värmekameror som nu monteras upp över hela världen och se hur munskyddet formades med inspiration från en bh.

- Vi är mycket stolta över att få ta emot Tekniska museets utställning i våra lokaler. Det här är en spännande och lärorik utställning som visar på Haninges arbete kring barns utveckling och att väcka deras nyfikenhet kring människans naturvetenskapliga upptäckter, innovation och tekniska lösningar, säger Eva Hartell, forskningsledare och lektor i Haninge kommun.

Tillsammans med Sjukt Smart kommer Maker Tour, Tekniska museets mobila science center-verksamhet med kreativt skapande, programmering och problemlösning. Maker Tour uppmuntrar och väcker barn och ungas intresse för teknik och naturvetenskap. Tillsammans med Maker Tour kommer pedagoger lära Haninges elever och lärare om programmering. Maker Tour samarbetar tillsammans med KTH som även står för utrustning och workshopar.

Mer information om utställningen Sjukt Smart finns att läsa på Tekniska museets webbsida. Där finns även mer information om Maker Tour och deras arbete för tekniknyfikna barn och unga.

Sjukt Smart ställs ut mellan den 19 oktober och den 16 november på Söderbymalmsskolan och kommer vara en del av skolundervisningen för alla mellanstadieelever i Haninge kommun.

Söderbymalmsskolan huserar i helt nya lokaler i centrala Haninge och flyttade in strax innan skolstart för höstterminen 2021. Sjukt Smart ställt ut i en större NO-lokal i den nya skolan med utsikt mot Rudan.

Senast uppdaterad: 20 oktober 2021