Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Haninge kommun deltar i En vecka fri från våld

Mellan den 22 -28 november arrangeras den nationella kampanjen i En vecka fri från våld. Det är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som belyser det förebyggande arbetet mot våld i nära relationer. Haninge kommun uppmärksammar veckan med en rad föreläsningar och aktiviteter.

Perheväkivalta Foto: Mostphotos

Bakom initiativet står organisationerna Unizon och MÄN och stöds av Länsstyrelserna tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. En vecka fri från våld är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som äger rum i samband med FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november.

En vecka fri från våld uppmärksammar att våld i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem samtidigt som veckan lyfter det viktiga förebyggande arbetet och belyser vart man kan få stöd och hjälp lokalt i Haninge och via nationella stödlinjer.  

– För Haninge kommun har det förebyggande arbetet hög prioritet och vi arbetar för breda och samverkande insatser mellan kommunen, myndigheter och civilsamhället, säger Inger Dahlberg, samordnare för veckan i Haninge och drogförebyggande samordnare.

Kommunen anordnar flera evenemang under En vecka fri från våld i samarbete med Brottsofferjouren, Mancentrum, Kvinnojouren och Socialjouren. Under veckan erbjuds bland annat föreläsningar och panelsamtal, utställning i Kulturhuset och tillsammans med Stiftelsen 1000 möjligheter deltar kommunen i en kampanj via Snapschat som vänder sig till ungdomar med information om våld i ungas parrelationer.

Program

Drop-in varje dag med Brottsofferjouren i Haninge/Nynäshamn

Ställ frågor om hur vi arbetar och om hur du kan ta dig fram i rättssystemet. Kanske du vill bli volontär hos oss? Djupare personliga frågor bestämmer vi annan tid för, men kom för att bli kontaktad av oss.

Tid: 22-25 november, klockan 16.00-18.00
Plats: Haninge Kulturhus, Poseidontorg i Handen
Ingen föranmälan krävs.

Föreläsning och runda bordssamtal med Brottsofferjouren i Haninge /Nynäshamn

Skyddad identitet – i teori och i praktik, erfarenheter från vår jour, samtal under ledning av Marina Andersson, samordnare.

Tid: 22 november, klockan 18.00-19.00
Plats: Haninge Kulturhus, Poseidontorg, Handen
Ingen föranmälan krävs.

Föreläsning och runda bordssamtal med Brottsofferjouren i Haninge/Nynäshamn

Kriminaltekniken underlättar bevisföringen.
Föreläsare Kjell Ryderling, kriminaltekniker och ledamot i Brottsofferjourens styrelse.

Tid: 23 november, klockan 19.00-20.00
Plats: Haninge Kulturhus, Poseidontorg, Handen
Ingen föranmälan krävs.

Utställning: Varför stannar hon?

Arrangör: Haninge Kvinnojour

Frågan som den våldsutsatta kvinnan många gånger får är "varför går du inte?".  Bakom frågan finns välvilja och omtanke men också en okunskap om hur komplicerat ett uppbrott från en förövare är. Med anledning av FNs internationella dag mot mäns våld mot kvinnor, visar Haninge kvinnojour med utställningen, 'Varför stannar hon', den komplicerade och känslomässigt utarmande tillvaro som kvinnor utsatta för våld lever i.

Tid: 25 november-7 december, klockan 09.00-17.00
Plats: Haninge Kulturhus, Poseidontorg, Handen

Digital kampanj ”1000 möjligheter”

”1 000 möjligheter” är en informationskampanj på Snapchat i samarbete med Stiftelsen 1000 möjligheter. Kampanjen riktar sig till ungdomar med information om våld i ungas partnerrelationer och vart en kan vända sig om en är utsatt för våld i sin relation, utsätter någon för våld  eller har en kompis som är utsatt.

Mer aktiviteter från andra aktörer:

23 november

Länsstyrelsen Västerbotten och organisationen MÄN - digital konferens om våldsprevention.

24 november

Integrationsforum – Utanförskap och gängkriminalitet

26 november 

Operation Kvinnofrids konferens om att upptäcka våldsutsatta vuxna och barn samt våldsutövare.

Senast uppdaterad: 30 november 2021