Vega förskoleenhet
                                                             Blanketter Lyssna

Haninge kommuns logga

  First Class  Den öppna skolan        
 

Lämna din synpunkt / klagomål


Streptokockinfektion

Halsfluss och scharlakansfeber

Symtom

Streptokockinfektioner kan yttra sig på flera olika sätt. Feber, halsont och rödprickigt utslag är vanliga symtom. Särskilt äldre förskolebarn och skolbarn insjuknar med halsont, s.k. halsfluss, i samband med en streptokockinfektion. Förutom halsfluss (tonsillit) med feber och stora, rodnade, ömma och vitprickiga (variga) halsmandlar kan streptokockinfektioner även föra med sig ömma lymfkörtlar i käkvinklarna. Barn som har ont i halsen pga. en streptokockhalsfluss är sällan förkylda samtidigt, dvs. de har vanligen inte någon klar rinnsnuva eller hosta. Barn som är yngre än tre år har mer sällan typiska halsflussymtom utan brukar i stället få feber och tjock gul snuva. Scharlakansfeber är en streptokockinfektion där barnet, förutom halsfluss, har en smultronliknande tunga samt ett småprickigt rött utslag på armar, ben och bål. I slutet på andra sjukdomsveckan brukar barnen fjälla på handflator och fotsulor. Hos små barn kan streptokocker orsaka infektion i nagelbanden eller finnas i impetigoutslag. Streptokockinfektioner kan i sällsynta fall ge allvarliga komplikationer.

Orsak

Streptokocker (bakterier). Det finns flera olika typer av streptokocker.

Inkubationstid

Inkubationstiden är 1–3 dagar.

Smittvägar och smittspridning

Hög smittsamhet. Streptokocker sprids som droppsmitta via t.ex. saliv, genom direktkontakt mellan människor eller genom kontakt med föremål (t.ex. med leksaker som ett barn med streptokocker har sugit på).

Halsfluss: Smittsamt från någon dag före insjuknandet och i obehandlade fall i flera veckor efter detta. Vid penicillinbehandling bedöms barnen vara smittfria efter två dygns behandling.

Scharlakansfeber: Smittsamt från någon dag före utslaget och i obehandlade fall i flera veckor efter utslagets början. Vid penicillinbehandling bedöms barnen vara smittfria efter två dygns behandling.

Hur ska streptokockinfektion skötas?

Streptokockinfektion som ger symtom ska behandlas med penicillin i tio dagar. Om barnet är allergiskt mot penicillin får man välja annat antibiotikum. Vid kortare behandlingstid än tio dagar finns det risk för återinsjuknande i streptokockinfektion. Det är svårt att skilja mellan halsinfektioner som orsakats av streptokocker respektive virus. Ett så kallat halsprov i form av snabbtest eller bakterieodling ger säkrare besked.

Ska den som är smittad eller sjuk stanna hemma?

Ja. Ett barn som har haft en streptokockinfektion kan återgå till barnomsorgen efter två dygns antibiotikabehandling om barnets allmäntillstånd är sådant att det orkar delta i barngruppens vanliga aktiviteter, som även kan innebära flera timmars utevistelse.

Publicerad av kim.sturkolsson@haninge.se
Senast uppdaterad 2013-02-19

Vega förskoleenhet – Jökelvägen 2, 136 81  Haninge  |  Tfn 08-606 74 10


Stäng

Du använder en webbläsare som den här webbplatsen inte stödjer helt. Det kan därför hända att någon funktion på webbplatsen inte kommer att fungera som den ska.

Stäng

Du använder en webbläsare som den här webbplatsen inte stödjer helt. Det kan därför hända att någon funktion på webbplatsen inte kommer att fungera som den ska.