Länk till startsidan
TRANSLATE
Translate this page

Please select your language of choice in the list below.
You can close this dialog by clicking the "x" in the upper right corner.


Inte bara företagen trivs i Haninge

Dalarö Skans och Tyresta by
Skärgårdens Haninge bjuder på intryck från stormaktens dagar – flankerat av det klassiska riktmärket Dalarö Skans. Och på fastlandet finns fortfarande orörd mark som drar tankarna till en tid då bygden präglades av sitt lantbruk. Bilden till vänster är från pittoreska Tyresta by.

Att en tredjedel av Haninges yta består av skärgård är kanske inte det första som slår besökaren i fastlandets tätorter. Men faktumet kvarstår – med 22 mil stränder, närmare 900 öar och tusentals kobbar och skär är havsbandet en dominerande faktor i Haninge. Skärgården är således ett starkt säljargument för kommunen. Men det riktigt unika kommer av kombinationerna och konstrasterna mellan sjö och land. vid sidan av havet kan Haninge stoltsera med en av de största orörda skogarna utanför fjällkedjan. Tyresta Nationalpark och naturreservat, med totalt 4 700 hektar mark, är en möjligheternas oas för alla som trivs i det fria. Utöver en djup urskog och vidsträckta ängsmarker väntar här badsjöar, motionsspår samt pittoreska Tyresta by med rödtimrade sörgårdshus, kaffeservering, grillplats och hästhagar.

Haninge – Rikt på fauna och flora
Naturupplevelserna slutar inte med Tyresta. Varje hörn av Haninge har sitt inslag av skog, sjö eller ängsmark – genomgående med en välbevarad flora och fauna. I kommunen finns t ex hälften av alla svenska vilda blomsorter. Och bland djurlivet märks Haninge för sina inte mindre än 250 olika fågelarter. Men om det är ett djur som sticker ut framför alla andra i Haninge så är det nog hästen. Med sina 2 000 hästar är Haninge en av Sveriges hästtätaste kommuner. Här finns välutvecklade förutsättningar för alla vänner av ridsport – inte minst genom såväl befintliga som planerade hästbyar, vilka erbjuder både boende, stallplats och ridbana inom området. På Fors Gård ligger en av  Stockholmsregionens största islandshästgårdar, därtill finns i kommunen gott om träningsslingor och även ett antal trav- och fälttävlansbanor av hög nationell klass. Haninges vidsträckta slätter är inte bara en förutsättning för hästsport. Ett välbekant inslag är också de många högklassiga golfbanorna. Haninge har inte mindre än fem golfklubbar och sex golfbanor att erbjuda

Välbesökta utflyktsmål i Haninge:

  • Tyresta Nationalpark, med Nationalparkernas Hus och Tyresta by.
  • Skärgårdssamhället Dalarö och fästningen Dalarö Skans.
  • Skärgårdsöarna Utö, Ornö, Muskö, Fjärdlång, Kymmendö, Huvudskär, Ålö, Rånö och Nåttarö.
  • Slotten Årsta och Häringe
  • Jordbrogravfältet -– Svealands största, näst efter Birka.
  • Rudans friluftsområde med frisbeegolfbana, fiske, bad, vandring och motionsspår.
Publicerad av info@haninge.se
Senast uppdaterad 2015-01-30

Haninge kommun, 136 81 Haninge. Besöksadress: Rudsjöterrassen 2, Telefon 08-606 70 00, Fax 08-606 89 10, haningekommun@haninge.se  Till intranätet


Stäng

Du använder en webbläsare som den här webbplatsen inte stödjer helt. Det kan därför hända att någon funktion på webbplatsen inte kommer att fungera som den ska.

Stäng

Du använder en webbläsare som den här webbplatsen inte stödjer helt. Det kan därför hända att någon funktion på webbplatsen inte kommer att fungera som den ska.