Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

HANINGESALONGEN 2023

2 DECEMBER – 21 JANUARI 2024 EN JURYBEDÖMD UTSTÄLLNING FÖR KONSTNÄRER I HANINGE

Haningesalongen inbjudan Haningesalongen inbjudan Foto: Ilja Karilampi

VÄLKOMMEN TILL VERNISSAGE AV HANINGESALONGEN, LÖRDAG DEN 2 DECEMBER KL. 12.00–16.00.

 

Kl. 12.00 invigs salongen av Nicole Forslund (L) ordförande i Idrotts-, kultur- och fritidsnämnden.

I samband med invigningen delas årets ”juryns val”-stipendium ut till konstnären Robert Pisanikovski.

Kl. 13.00 följer ett samtal med stipendiaten och Sarah Guarino Werner, intendent på Haninge konsthall.

 

MEDVERKANDE KONSTNÄRER:

Robert Pisanikovski (STIPENDIAT), Gunilla Frändfors Lindgren, Sara Trigo, Angelina Götz, Larissa Stock, Barbro Feldt, Monica Svahn-Strandh, Felix Arvidsson, Kristina Andersson-Fröidh, Irène Kickan Borgh, Melissa Jareman, Anna Markstedt, Janica Norman, Kinga Bonikowska, Annette Treiberg, Per Åbom, Charlotte Wallin Persson, Petra Strömberg, Yvonne Pettersson, Lars-Ove Bernhager, Malou Broström, Raven Mogford, Eva Centergren, Heli Puranen, Chang Im Ohlsson, Christina Hassila ihop med Gösta Engström, Jimmy Pettersson, Mina Nilsson (Maria Nilsson Thore), Giovanna Wright (Tina Mini), Vivianne Simonsen, Johanna Stenberg, Jackie Olsson, Malou Högkvist

ÅRETS JURY BESTOD AV: Annika Ekelund, ordförande Österhaninge konstförening, Inger Klasson, Österhaninge konstförening samt Tony Axelsson, konstnär/fotograf.

ARRANGÖR: Haninge kultur och Österhaninge konstförening.

Illustration: Ilja Karilampi


Sex frågor till Haningesalongens stipendiat 2023:

ROBERT PISANIKOVSKI

Konstnären Robert Pisanikovski framför sina verk.Konstnären Robert Pisanikovski framför sina verk.Foto: Robert Pisanikovski

– Mina bilder kommer från en annan, mycket djupare plats som existerar utanför människans verkliga värld.

Haningekonstnären Robert Pisanikovski (1968) arbetar främst med mobilen som verktyg för att skapa konst, något han benämner ”den improviska mobila fotograferingen”. Pisanikovski fotograferar ett motiv och adderar sedan flera lager av andra fotografier ovanpå, likt ett collage, vilket ger bilderna djup och mystik. Allt skapas direkt i mobilen på ett lekfullt sätt med influenser från musik- och filmvärlden.

1.     Hur känns det att få Haningesalongens stipendium 2023?

Det är en stor bekräftelse av mitt skapande, vilket jag är oerhört tacksam över. Jag kan fortsätta att jobba vidare med mina bilder, mot nya mål. Att min fotokonst lyfts kan inspirera andra som ser mina bilder att skapa bilder på ett liknande vis. Därför är det extra viktigt att förklara hur dessa bilder växer fram med hjälp av mobilen som man alltid bär med sig, eller hur?

2.     Vad betyder Haningesalongen för dig?

Haningesalongen har och kommer alltid vara en stor samlingspunkt för mig där man kan se likasinnades bilder och projekt från andra skapare. Att sporra andra och bli sporrad. Bara positivt! Verkligen kul att se andras bilder och hur de tolkar vår samtid. Därför vill jag tacka alla de som lägger ner sin tid på att arrangera Haningesalongen. Tack alla ni!

3.     När, hur och varför blev du konstnär?

Sedan jag var sju år har jag varit intresserad av bildkonst och provat alla möjliga tekniker. Jag har exempelvis jobbat med illustrationer, grafisk tryckkonst, grafisk formgivning. Är dock fortfarande mottaglig och öppen för att lära mig och prova nya vägar. Blev konstnär (bildskapare) för att utveckla min färdighet att se på livet, både privat och i förhållande till omvärlden. Idag finns det bilder överallt (på gränsen till för mycket, tycker jag), bara tänk på hur många bilder man bär med sig i sin mobil utan att reflektera över det. Viktigt är att stanna upp och reflektera över sitt skapande för att sedan gå vidare med nya projekt.

4.     Hur ser du på din roll som konstnär idag?

Idag jobbar jag som bildpedagog och har därför ett extra stort ansvar gentemot mina elever, att förmedla hur konstnärliga intressen kan växa fram. Jag efterlyser det lilla i vardagen, att uppskatta det. Jag har vuxit ifrån det som jag kallar för ”effektsökeri” (effektsökeri är dock en kolossalt viktig process i början av livet som bildskapare). Det är viktigt att inte vara ytlig med sina budskap. Därför är det viktigt för mig att man måste kunna bjuda på sig själv! Varför vara så hemlighetsfull?

5.     Har din konstnärliga process förändrats över tid?

Som jag sa tidigare har jag provat diverse tekniker i mitt skapande. Allt i livet handlar om prioriteringar, att man är anpassningsbar i sitt skapande. Som tidigare fotograf, illustratör, grafiker och formgivare saknar jag tiden då jag kunde trycka egna bilder och sakta låta saker växa fram, antingen medvetet eller omedvetet. Idag pratas det mycket om A.I. Enligt mig är det viktigt med ansvar och självdisciplin i förhållande till A.I., så att tekniken inte tar över ens skapande. Det skall vara jag själv som sätter punkt för mina egna bilder. Med A.I. kan man få mycket inspiration, men det är viktigt att se det som ett verktyg snarare än något som bestämmer över vår utveckling. Vad hände med skissen, pennan och pappret?

6.     Din främsta inspiration?

Tusentals saker som jag ser varje dag i min omgivning. Föremål som jag vill göra bilder av. Vad är det jag brinner extra mycket för? Den senaste tiden har jag fastnat mycket för tysk konst och den gamla Bauhausskolan, även gamla tyska stumfilmer av Fritz Lang och F.W Murnau inspirerar mig. Jag ser bilder i det mesta. Har alltid haft en önskan om att få designa bokomslag och skivomslag (idag köper ingen skivor längre!). Vad gäller mina döttrars konstnärliga utveckling, vad hände? De valde egna vägar, så klart! Mina elever kan jag än så länge lyfta med min kunskap om våra gamla mästare så att de inte glöms bort. Jag tror att människor idag väljer bort bildkonsten med dess historia för att det finns viktigare saker att göra i livet, fastän vi omges av så mycket intryck från bilder varje dag! Vem bryr sig om vem Rembrandt eller van Gogh var, liksom Warhol. Jag hämtar intryck från det lilla i min omgivning och låter det växa.

Robert Pisanikovski, "environment 24"Robert Pisanikovski, "environment 24"Foto: Robert Pisanikovski

 

Kontakt och öppettider

Öppettider
måndag–torsdag kl. 9–19
fredag kl. 9–17
lördag kl. 11–16
söndag kl. 12–16

Besöksadress
Konsthallen Haninge kulturhus,
Poseidons torg 8
Handen

Kontakt

Alice Sjöstedt
Tf. konstintendent Haninge konsthall
08-606 52 75
alice.sjostedt@haninge.se

Ulrika Sten
Verksamhetschef Kultur
08-606 80 99
ulrika.sten@haninge.se

Följ oss på Instagram! 
Du hittar oss på @Haninge__konsthall.

Senast uppdaterad: 22 december 2023