Länk till startsidan
TRANSLATE
Translate this page

Please select your language of choice in the list below.
You can close this dialog by clicking the "x" in the upper right corner.


Café

Caféet på lakeside

Lakeside café erbjuder någonting för alla smaker. Något sött, något nyttigt något för den hungrige, den allergiske, vegetariska alternativ samt ett varmt leende. Café Lakeside är till för ungdomar som bara vill komma och umgås i en vacker och avslappnande miljö intill Rudans grönområde och närbelägna vatten. I Caféet kan du som ungdom förena nytta med nöje och njuta av en latte eller espresso gjord på ekologiska och fairtrade märkta bönor samtidigt som du pluggar till en tenta, eller bara komma och hänga – prata med dina vänner i skenet och värmen från öppna spisen.
Ungdoms Engagemang
Caféet erbjuder ungdomar möjligheten att genomföra egna idéer kring caféverksamhet. Exempelvis temakvällar där maten och det som serveras har ett specifikt tema. Ungdomar får vara med och planera verksamheten och genomföra sin idé med stöd av oss som ungdomscoach. Detta som ett steg i att främja entreprenörskap hos de ungdomar som känner sig motiverade men Café Lakeside är även en arena för dem som behöver en plats att växa på där man kan känna sig behövd och där vi som coacher är ett stöd i ungdomars utveckling.
Köket är öppet för den som vill komma in och lära sig något, eller utforska sin kreativa matlagarsida.
Efter en kort introduktion kan vem som helst som har åldern inne komma in och baka eller laga mat. Välkomna in
Preparering av mat & bakverk
Vi tillverkar i viss mån våra egna bakverk. Detta ger många vinster. Dels är det bra att kunna erbjuda kunder ”hembakt” även om detta inte ger vinst i pengar men väl i genuinitet (beroende på kvalitet…)
Dels uppstår ett ögonblick av kreativitet där ungdomar plötsligt kan skapa någonting utifrån ingenting som sedan får en reell mottagare, en konsument som uppskattar det arbete som utförts.
Prissättning och försäljning
Lakeside kök har som mål att kunna erbjuda ungdomarna mat som inte svider i deras redan tunna plånböcker. Här görs inga häftiga påslag på priset som i regel brukar ligga mellan 50 till 
700 % beroende på vara som säljs.
Ungdomar klagar i regel på att allt är dyrt men i många fall finns det inget man kan göra åt rådande prissättning
Arrangemang/Evenemang
Inför större arrangemang eller liknande bjuder Lakeside kök på mat till artisterna och eventuella funktionärer. Men vi försöker även erbjuda någonting att äta för alla andra inom en rimlig prisklass.
Beställningar/Konferenser
Lakeside fungerar som konferensanläggning där föreningar arbetslag från kommun eller externa företag hyr in sig gentemot att de beställer lunch ifrån köket. Under heldagskonferenser brukar frukost lunch och eftermiddagsfika ingå.
Vi tar emot beställningar och skriver menyförslag och tar hänsyn till eventuella allergier och specialdieter. Uppdrag kommer in löpande och köket har fått ett gott rykte. 
Caféutbildningen
Under vår och höst samarbetar och bistår vi utbildningsföretaget Elvira och caféutbildningen i undervisningen av caféstudenter. De har som mål att hjälpa ungdomar att få ut en fot i arbetslivet på caféer och restauranger.
Vår uppgift är att ge dem praktiskt erfarenhet av hygien, miljö, hälsa, kök, bak- och matlagning, samt att coacha dem i deras avslutande caféprojekt här på Lakeside. De tillverkade bakverken och annat ätbart säljs sedan i caféet under kvällstid då huset är öppet för ungdomar.
Vi tar även emot praktikanter från utbildningen där de får lära sig caféet med allt vad det innebär såsom prepp, försäljning och städning.
Caféutbildningen visar upp ett gott resultat. Av de femton unga vuxna som genomförde programmet hösten 2011 fick 80 % någon form av fortsatt arbete efter praktiken.
Sommarcafé
Under sommarhalvåret öppnar vi upp caféet för allmänheten och Rudanparkens besökare.
Då går försäljningen upp rejält och vi tar då in hjälp av unga feriearbetare som finansieras av kommunen och Arbetscenter.
Vi satsar då på en större vuxenanpassad meny och tar mindre hänsyn till deras plånböcker. 
Matworkshops
Varje fredag har vi öppet kök för den som känner sig sugen.
Vi har arbetat med olika moment, bland annat chili, pastatillverkning, glass med mera.
Målet är att visa upp att det inte är svårt att lyckas med på pappret avancerade rätter.
Är du mellan 16-25?
Kom ned till oss på Lakeside och anordna en matfestival, din födelsedagsfest eller baka en bulle. Med vänlig hälsning Coachen

Lakesides Café erbjuder någonting för alla smaker. Något sött, något nyttigt och något för dig som är hungrig. Lakeside är till för dig som vill komma och umgås i en vacker och avslappnande miljö intill Rudans grönområde och närbelägna vatten. Här kan du förena nytta med nöje och njuta av en latte gjord på ekologiska bönor samtidigt som du pluggar till en tenta, eller bara komma och hänga, prata med dina vänner i skenet och värmen från öppna spisen. Spotify står alltid redo att spela din favoritmusik.

Caféet erbjuder också möjlighet att genomföra dina egna idéer kring matlagning och caféverksamhet. Varför inte ha en fest för dina vänner där maten och det som serveras har ett specifikt tema?

Som besökare får du som vill vara med och planera verksamheten och genomföra din idé med stöd av oss coacher. Köket är öppet för alla som vill komma in och lära sig något eller utforska sin kreativa matlagarsida. Efter en kort introduktion är det bara att kliva in och sätta igång. Vår regel säger Baka & Smaka. En liten bonus till dig som innebär att om du bidrar med nåt till caféet får du smaka såklart. Lakeside är en arena för dig som behöver en plats att växa på, där man kan känna sig behövd och där vi som coacher är ett stöd i er utveckling. Välkommen in!

Mat & Bak Vi tillverkar i viss mån våra egna bakverk. Detta ger många vinster. Dels uppskattar våra kunder hembakat dels uppstår ett ögonblick av kreativitet där någonting skapas från ingenting och som sedan får en reell mottagare, en konsument som uppskattar det arbete som utförts. I vår moderna värld är det också ett sätt att närma sig vårt ursprung genom att komma lite närmare naturen genom att tillreda med råvaror från grunden.

Publicerad av lakeside@haninge.se
Senast uppdaterad 2014-06-12

Kontakt

Daniel Kurba
daniel.kurba@haninge.se

Fast: 08-606 81 05 
Mobil: 070-606 68 80 

Lakeside | Hurtigs Torg 2, 137 64  Jordbro |  08-606 81 05 | Mobil 070-606 68 80, 072-581 22 55


Stäng

Du använder en webbläsare som den här webbplatsen inte stödjer helt. Det kan därför hända att någon funktion på webbplatsen inte kommer att fungera som den ska.

Stäng

Du använder en webbläsare som den här webbplatsen inte stödjer helt. Det kan därför hända att någon funktion på webbplatsen inte kommer att fungera som den ska.