Länk till startsidan
TRANSLATE
Translate this page

Please select your language of choice in the list below.
You can close this dialog by clicking the "x" in the upper right corner.


Social omsorg


Lär dig mer om spice

Spice är samlingsnamnet på ett stort antal syntetiska cannabinoider som framställs i pulverform. Drogerna framställs för att likna cannabis (hasch och marijuana) men har mycket lite att göra med cannabis i sin ursprungliga form. Den enda likheten är att man röker för att uppnå ett rus. Spice är istället en kemiskt framställd drog, som har mycket stark påverkan på den mänskliga hjärnan. Då det fortfarande är osäkert vad drogen innehåller så finns det inga konkreta svar om framtida skadeverkningar.

Läs mer i faktabladet om spice


Utvecklas som förälder - Träffar för dig med barn i ålder 3-12 årTecknad bild med förälder som säger till sitt barn "Du är det finaste jag vet".


Som förälder finns det många frågor som man känner sig ensam kring och oftast saknas tid att träffa andra föräldrar och fråga hur de gör. Nu kan du med barn i åldern 3-12 år möta andra i samma situation. Vårens kurser är öppna för anmälan.

ABC-grupper (Alla barn i centrum) för dig med barn mellan 3-12 år är kostnadsfritt och riktar sig till alla som vill utvecklas som förälder. Föräldraträffarna finns på olika platser i kommunen och på olika dagar. Allt för att det ska vara nära och enkelt att delta.

Läs mer och anmäl till vårens kurser dig härInköpskontroller minskar tobaksbruk bland unga i Haninge


För att minska tillgängligheten av tobak för ungdomar under 18 år genomför socialförvaltningen och polisen återkommande inköpskontroller.

Kontrollerna genomförs med hjälp av ungdomar över 18 år som fått uppdraget att köpa tobak. Resultatet visar att 48 av 56 butiker och kiosker i Haninge följer tobakslagen och inte säljer cigaretter eller snus till minderåriga.

Läs mer arbetet här


Höstens föräldraträffar för dig som vill utvecklas som förälder

Röda basketkängor

Som förälder finns det många frågor som man känner sig ensam kring och oftast saknas tid att träffa andra föräldrar och fråga hur de gör.

För dig som vill möta andra i samma situation och utvecklas i din roll som förälder erbjuder kommunen kostnadsfria föräldraträffar till alla föräldrar.
ABC-grupper (Alla barn i centrum) för dig med barn mellan 3-12 år och Älskade förbannade tonåring för dig med barn mellan 13-17 år.
Föräldraträffarna finns på olika platser i kommunen och på olika dagar. Allt för att det ska vara nära och enkelt att delta.


Här hittar du mer information om föräldraträffarna för dig med barn i åldrarna 3-12 år

Läs mer och anmäl ditt intresse till Älskade förbannade tonåring här


Råd till föräldrar som oroas över tonåringar och droger


Ungdomar som rullar och röker cigaretter.Har din tonåring hoppat av sin fritidsaktivitet, bytt kompisar, börjat komma hem allt senare på kvällen och gör av med mer pengar än förut? Är din son eller dotter ständigt trött och svarar snäsigt vad du än frågar?

Då är han eller hon precis som de allra flesta tretton- till sjuttonåringar. Men om du som förälder ändå känner oro är det bra att ta den på allvar och försöka ta reda på vad det kan vara.

Här hittar du stöd och mer information
Information till föräldrar - bra att veta om cannabis


Krogar mot Knark - en insats som gör skillnad


Haninge är med i det nationella nätverket Krogar mot Knark (KMK). Nätverket arbetar för att minska tillgängligheten och försvåra hantering av narkotika i krogmiljöer.

Krogar mot knark bygger på ett samarbete mellan kommunen, polisen och krogen och är en insats inom ramen för det drogförebyggande arbetet. Alla krogar i Haninge är välkomna att delta i arbetet, den 19 september 2013 planeras en ny utbildning i metoden. Redan nu kan intresseanmälningar göras till inger.dahlberg@haninge.se

Här kan du läsa mer om Krogar mot knark


Prata alkohol med din tonåring

Dotter kramar sin pappa Källa: Tänk Om
Tänk Om ger dig som tonårsförälder stöd och hjälp om hur du pratar alkohol med din tonåring.

Tänk Om startades av Folkhälsoinstitutet i samarbete med polisen och vill vara ett stöd för dig som tonårs-förälder. Tänk Om rustar föräldrar att säga nej till alkohol till sina tonåringar.

Tänk Om - vad kan du som förälder göra
Så pratar du med tonåringen om alkohol

Nyhet! Nu finns kampanjen presenterad på en rad andra språk


Vill du vara en extra mor- eller farförälder?


På familjecentralerna i Brandbergen och Jordbro får du kontakt med föräldrar som är ensamstående eller saknar kontakt med sin släkt. Flera av familjerna är intresserade av att få kontakt med en extra mor- eller farförälder.

Det här kan du få göra:

  • Vara vän till vardags till ensamstående förälder – finnas där när bekymmer uppstår
  • Hämta och lämna barn på förskola under en period, när det fötts ytterligare ett barn i familjen
  • Handla mat när förälder är sjuk.
  • Passa barn så att mamma får vila när hon nyss fött barn och ammar flera gånger på natten.

Familjecentralerna fungerar som mötesplats – där kan du träffa ”din” familj och även andra mor- eller farföräldrar. Kontakta oss och berätta vad du skulle vilja göra som extra mor- eller farförälder.

Elisabeth Westerlund, enhetschef, 08-606 93 47
Maud Anderson Holmer, kurator, 08-606 93 48
Margareta "Maggi" Vermcrantz, kurator, 08-606 93 49


Hälsorisker i samband med rökning av vattenpipa

Vattenpipor. Bild från Statens folkhälsoinstitut 

Användning av vattenpipa har ökat bland ungdomar. Rökning av vattenpipa är riskfyllt. Vattenpiptobaken är farlig och innehåller 30 procent tobak. Vid ett röktillfälle får rökaren i sig tobaksrök motsvarande 100 cigaretter. Se informationsfilm nedan.

Se informations film, på svenska och in other languages

Att röka vattenpipa (folder på arabiska)

Haninge kommun, 136 81 Haninge. Besöksadress: Rudsjöterrassen 2, Telefon 08-606 70 00, Fax 08-606 89 10, haningekommun@haninge.se  Till intranätet


Stäng

Du använder en webbläsare som den här webbplatsen inte stödjer helt. Det kan därför hända att någon funktion på webbplatsen inte kommer att fungera som den ska.

Stäng

Du använder en webbläsare som den här webbplatsen inte stödjer helt. Det kan därför hända att någon funktion på webbplatsen inte kommer att fungera som den ska.