Länk till startsidan
TRANSLATE
Translate this page

Please select your language of choice in the list below.
You can close this dialog by clicking the "x" in the upper right corner.


Barn och utbildning

Glada barn under en blå himmel.

NyheterInför skolval 2015 - Öppet hus i skolorna

Enligt beslut av grund- och förskolenämnden ska vårdnadshavare till alla barn som börjar i förskoleklass respektive årskurs 7 och är folkbokförda i Haninge kommun göra ett aktivt skolval. De flesta skolor kommer att ha öppet hus i januari eller februari.

Läs mer om skolvalet och se tider för öppet hus här


Utvecklas som förälder - Träffar för dig med barn i ålder 3-12 årTecknad bild med förälder som säger till sitt barn "Du är det finaste jag vet".


Som förälder finns det många frågor som man
känner sig ensam kring och oftast saknas tid att träffa andra föräldrar och fråga hur de gör. Nu kan du med barn i åldern 3-12 år möta andra i samma situation. Vårens kurser är öppna för anmälan.

ABC-grupper (Alla barn i centrum) för dig med barn mellan 3-12 år är kostnadsfritt och riktar sig till alla som vill utvecklas som förälder. Föräldraträffarna finns på olika platser i kommunen och på olika dagar. Allt för att det ska vara nära och enkelt att delta.

Läs mer och anmäl till vårens kurser dig här


Årlig inkomstförfrågan

 
Du som har barn inom barnomsorgen i Haninge kommun kommer i dagarna att få ett brev där vi ber dig uppdatera din inkomst. Detta gäller dig där hushållets sammanlagda inkomst understiger 42 000kr/månad. Det är viktigt att vi har rätt inkomst registrerad så att du varken betalar för stor eller för liten i avgift. Vi behöver din inkomst anmälan senast den 15 december. För att ändra din inkomst kan du använda länken nedan till e-tjänsten.

Ändra inkomst här


Inköpskontroller minskar tobaksbruk bland unga i Haninge


För att minska tillgängligheten av tobak för ungdomar under 18 år genomför socialförvaltningen och polisen återkommande inköpskontroller.

 
Kontrollerna genomförs med hjälp av ungdomar över 18 år som fått uppdraget att köpa tobak. Resultatet visar att 48 av 56 butiker och kiosker i Haninge följer tobakslagen och inte säljer cigaretter eller snus till minderåriga.

Läs mer arbetet här


Kulturhantverket - Ny yrkesintroduktionsutbildning


VerktygNu finns Kulturhantverket, en utbildning inom byggnadsvård på gymnasieskolan Fredrik. Utbildningen vänder sig både till ungdomar i gymnasieåldern och unga vuxna. Här förenas arbetsmarknadens behov av kompetens inom äldre byggteknik med behovet av utbildning och försörjning hos de studerande.

Läs mer om utbildningen här


Utvecklas som förälder - Anmäl dig till kursen Älskade förbannade tonåring

Röda tygskor.

Under fyra träffar går vi igenom en rad vardagssituationer som de flesta tonårsföräldrar kan känna igen: Tonåringen talar inte längre med dig, hjälper inte till hemma, bråkar med syskon, vill mest vara med sina vänner.

Älskade förbannade tonåring riktar sig till alla föräldrar med barn 13-18 år, inte bara de som upplever att de har problem.

Här kan du läsa mer och anmäla dig


Nattvandra i Vendelsömalm med omnejd

 
Nattvandringarna är viktigare nu än någonsin när droganvändandet ökat radikalt i kommunen. Missbruket går dessutom ner i åldrarna så att vuxna finns till hands ute är en trygghetsfaktor för ungdomarna samt en utmärkt möjlighet att se vad som faktiskt händer där ute. Vår vandrargrupp har räddat liv!

Läs mer om nattvandring här


Flexibel skolgång

 
Nu finns det en handlingsplan för flexibel skolgång, som grund -och förskolenämnden godkänt. Handlingsplanen beskriver vilka krav och möjligheter skolans styrdokument ställer för en flexibel skolgång.

Handlingsplanen innehåller också en ”checklista” till stöd för rektorer.

Rapporten Kortare eller längre tid än tio år
Handlingsplan för flexibel skolgång – att hoppa över en klass och gå om en klass


Haninge – näst bästa skolmatskommun i Sverige


Hjärta av grönsakerVid gårdagens White Guide Junior gala var vi nästan bäst. I kategorin Årets Skolmatskommun 2014 placerade sig Haninge kommun på en hedersam andra plats.

För att placera sig högt på listan ska man göra bra ifrån sig när det gäller:

  • Tydlighet i vision och mission
  • Helhetstänk
  • Genomförda projekt med positiva resultat

Haninge var utvald som en av de tio bästa kommunerna i kategorin Årets Skolmatskommun i den nationella tävlingen White Guide Junior 2014.

Runstensskolan och Brandbergsskolan var båda två nominerade i två olika kategorier, Årets skolrestaurang och Årets Hållbara Offentliga Gastronomi. Dessutom var kommunens koststrateg Catarina Heilborn nominerad till priset som Årets måltidschef. De personer som var nominerade till priset Årets Måltidschef har alla lyckats med uppdraget att utveckla de offentliga måltiderna i sin kommun genom god kommunikation, helhetssyn, tydlighet och helhjärtat fokus på matgästen.

Bedömningen är gjord av en jury som provat luncher i drygt 300 skolor och förskolor runt om i Sverige. Priset Årets Skolmatskommun går till kommuner som förstår vikten av goda och näringsriktiga skolmåltider och som tydligt visar att de är beredda att satsa på kökspersonal, upphandlare, måltidschefer, nya grepp och goda initiativ som sätter matgästen i centrum.

Här kan du läsa mer om White guide junior och  vinnarna
 


Nattvandra för ungdomars säkerhet

 
Nattvandringarna är viktigare nu än någonsin när droganvändandet ökat bland ungdomar. Missbruket går dessutom ner i åldrarna så att vuxna finns till hands ute är en trygghetsfaktor för ungdomarna samt en utmärkt möjlighet att se vad som faktiskt händer där ute.

Läs mer om nattvandring här


Ny hemsida jämför landets skolor

 
På grundskolekvalitet.se kan du enkelt jämföra landets grundskolor, kvalitetsmåtten utgår från nationella prov och betyg. Webbplatsen gör det enklare för både föräldrar och elever att få tydlig information inför valet av grundskola.

Grundskolekvalitet.se är ett samarbete mellan Friskolornas riksförbund, Sveriges Kommuner och Landsting och Svenskt Näringsliv.

Här hittar du grundskolekvalitet.se


Vy över den planerade huvudentrén till det nya gymnasiet

Fredrik – Haninges nya yrkesgymnasium

 
Nu är spaden satt i jorden för kommunens nya yrkesgymnasium Fredrik. 600 elever kommer att få plats i skolan där de ska studera fordons-, industri-, el- eller bygg- och anläggningsprogram.


I nya Fredrik kommer det att finnas toppmoderna verkstäder och teorisalar. Skolan kommer också att ha ett eget tillagningskök med matsal. Allt beräknas vara klart till höstterminen 2016. I projekteringen av skolan har kommunen bildat fokusgrupper med elever och representanter från det lokala näringslivet för att öka delaktigheten och säkra att skolan uppfyller de modernaste kraven.

Se bilder från spadtaget här
Läs pressmeddelandet och se bilder från första spadtaget

Haninge kommun, 136 81 Haninge. Besöksadress: Rudsjöterrassen 2, Telefon 08-606 70 00, Fax 08-606 89 10, haningekommun@haninge.se  Till intranätet


Stäng

Du använder en webbläsare som den här webbplatsen inte stödjer helt. Det kan därför hända att någon funktion på webbplatsen inte kommer att fungera som den ska.

Stäng

Du använder en webbläsare som den här webbplatsen inte stödjer helt. Det kan därför hända att någon funktion på webbplatsen inte kommer att fungera som den ska.